Zupa dyniowa na słodko
Zupa dyniowa na słodko to pomysł na pyszną zupę dyniową w niecodziennej odsłonie, z miodem, cukrem wanilinowym i kluseczkami lanymi. Gotowana na mleku ma doskonały smak i z pewnością przypadnie do gustu nawet najmłodszym. Poznaj przepis na zupę dyniową na słodko.
Lane kluski znamy chyba wszyscy. Zacierka była częstym dodatkiem do rosołu, zupy mlecznej i pomidorowej gotowanych przez nasze babcie. Lane kluseczki z jajka i mąki dodaj do słodkiej zupy dyniowej, a na nowo odkryjesz ich wyjątkowy smak.
Zupa dyniowa na słodko to propozycja dla wszystkich łasuchów. Jest pożywna, gęsta, z wyraźną nutą miodu, imbiru i wanilii. Dynię ugotuj, zblenduj, następie całą zupę gotuj na mleku, które również doda daniu ciekawego aromatu.
Szukasz pomysłu na pożywne i słodkie śniadanie lub posiłek w ciągu dnia? Przygotuj ryż w mleku kokosowym i dodaj ulubione dodatki, jak owoce, bakalie, orzechy.
Przepis na zupę dyniową na słodko
Składniki na 3-4 porcje:
1 kg dyni hokkaido
4 łyżki mąki pszennej
jajko
łyżka miodu
łyżka cukru wanilinowego
2 szklanki mleka
szczypta mielonego imbiru
sól
Jak ugotować zupę dyniową na słodko?
Dynię przetnij na pół i wydrąż środek z pestkami, miąższ przełóż do większego garnka, zalej 300 ml wody i gotuj przez 8-10 minut, aż dynia zmięknie.
Całość zblenduj na gładką masę, przełóż do garnka, dodaj mleko, miód, cukier wanilinowy i zagotuj, dopraw do smaku solą. Mąkę wymieszaj z jajkiem i wlewaj partiami do gotującej się zupy, aby powstały lane kluseczki. Podawaj od razu,