Becia pokazała swój przepis na ciasto pomarańczowe. Zajmuje 10 minut i zawsze się udaje
To ekspresowe ciasto o cytrusowym posmaku samo wprasza się na niedzielną kawę. Jest puszyste, ale soczyste. Składniki zaś praktycznie w każdej kuchni znajdą się pod ręką na ostatnią chwilę.
Szybkie ciasto pomarańczowe
To chyba najprostszy sposób na owocowe ciasto – może nie licząc placka, w którym pieczemy je w kawałkach. Takie ciasto owocowe to w zasadzie biszkopt wzbogacony o sok. Aby wyszedł poprawnie, należy zadbać o odpowiednie proporcje płynów i mąki.
Ciasto można wykończyć w dowolny sposób – polukrować, udekorować czekoladowym ganaszem lub posypać cukrem pudrem . Może też posłużyć ono za spód do tortu, dzięki któremu będzie dobry, taki nie za słodki.

Ciasto z sokiem pomarańczowym
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Becia gotuje. Autorka przyznaje, że inspiracją do ciasta była potrzeba zużycia pomarańczy, która zaczęła wyglądać nieciekawie. Takie przepisy lubimy najbardziej: przegląd lodówki, by nie zmarnować kupionego jedzenia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 jajka
- 300 g mąki tortowej
- 100 ml soku z pomarańczy, może być z domieszką cytryny
- Skórka z cytrusów
- 200 ml oleju roślinnego
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Ciasto z pomarańczą i cytryną
Pomarańczę i cytrynę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i lekko szorujemy garstką sody oczyszczonej, a następnie spłukujemy. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok, by łącznie wyszło go 100 ml.
W misce roztrzepujemy jajka. Kiedy będą dobrze połączone i leciutko napowietrzone, dodajemy sok i olej. Składniki łączymy mikserem.

Wciąż miksując, dodajemy stopniowo cukier. Kiedy zmienią się w jasną, puszystą masę, mieszamy jeszcze skórkę z owoców i przestajemy miksować. Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Składniki łączymy.
Ciasto wylewamy do foremki – podłużnej lub niewielkiej okrągłej. Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu studzimy przez 10 minut w formie, a następnie na kratce. Wykańczamy według uznania.
Wypróbuj przepisy na deserowe kulki i tradycyjne flaki .
