Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Puszyste racuchy zrobisz zupełnie inaczej
Nie ma lepszego śniadania od racuchów twarogowych. Sięgam po nie za każdym razem, kiedy mam ochotę na słodkie, pożywne danie na rozpoczęcie dnia. Słodkie, puszyste placuszki z bananem i budyniem waniliowym dosłownie rozpływają się w ustach.
Słodkie śniadanie z kilku składników
Racuchy twarogowe smażę za każdy razem, kiedy mam ochotę na pożywne śniadanie na słodko. Są proste w przygotowaniu, szybkie i wychodzą za każdym razem. Racuchy podaję z cukrem pudrem, dżemem lub domową konfiturą. Latem doskonałym dodatkiem są porzeczki, truskawki i maliny.
Wszystkie produkty na puszyste racuchy muszą mieć temperaturę pokojową. Do słodkich placków najlepszy będzie twaróg półtłusty, nie chudy. Zamiast mąki dodaję budyń waniliowy bez cukru w takiej ilości, żeby zagęścić masę. Nie może być ani zbyt rzadka, ani zbyt gęsta.
Racuchy twarogowe smażę na odrobinie oleju rzepakowego na średnim ogniu. Po dosłownie paru chwilach placki zaczynają rosnąć i nabierają złotego koloru. Po usmażeniu są puszyste, delikatne i z wyczuwalną nutą bananów i wanilii. Smakują obłędnie.
Przepis na puszyste racuchy waniliowe. Wszyscy będą zachwyceni
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu
- średni banan
- jajko
- 3- 5 łyżek budyniu waniliowego bez cukru
- opakowanie cukru z wanilią
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić słodkie racuchy z twarogu?
Twaróg i banana rozgnieć widelcem i przełóż do miski. Dodaj cukier z wanilią, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp kilka łyżek budyniu waniliowego i ponownie wymieszaj. Przygotowana masa nie może być ani zbyt gęsta, ani zbyt lejąca.
Masę wykładaj łyżką na niewielką ilość rozgrzanego oleju. Smaż po kilka minut na stronę na złoty kolor. Gotowe placki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami.
Na śniadanie przygotuj również owsiankę o smaku batonika Bounty oraz naleśniki według przepisu babci Kazi. Zachwyty gwarantowane.