Smakosze.pl Przepisy Blok czekoladowy jak dawniej. Deser ze starego zeszytu zachwyca do dziś
canva/GrigoriosMoraitis

Blok czekoladowy jak dawniej. Deser ze starego zeszytu zachwyca do dziś

16 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Chcecie sobie przypomnieć smak dzieciństwa? Przygotujcie blok czekoladowy jak dawniej. Ten deser ze starego zeszytu smakował kiedyś, zachwyca i dziś. Jest dość słodki i sycący, dlatego na raz nie da się go dużo zjeść. Jednak możecie być pewni, że zniknie z formy o wiele szybciej, niż się tego spodziewacie.

Blok czekoladowy to deser znany z czasów PRL-u. Trudno wtedy było kupić cokolwiek słodkiego, o czekoladzie już nie wspominając. Wymyślono więc deser, który dawał namiastkę czekolady. I trzeba przyznać, że był on naprawdę smaczny. Pora więc przypomnieć sobie przepis na ten dawny specjał.

Przepis na blok czekoladowy

Składniki:

  • 25 dag masła lub margaryny

  • 1/2 szklanka wody

  • 1,5 szklanki cukru

  • 4 czubate łyżki ciemnego kakao

  • 40 dag mleka w proszku

  • paczka herbatników

  • ewentualnie bakalie

Przygotowanie bloku czekoladowego

W rondelku umieść masło, cukier i wodę. Podgrzej je, aż składniki rozpuszczą się i całość się zagotuje.

Wtedy zestaw rondelek z ognia i wsyp do niego mleko w proszku i kakao. Całość mieszaj, aż powstanie gładka masa.

Herbatniki pokrusz, dodaj do masy, wymieszaj. Możesz też dodać ulubione bakalie, np. rodzynki, pokrojone figi, suszone morele.

Dobrze ciepłą masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wyrównaj wierzch, wystudź, a potem wstaw do lodówki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne przysmaki PRL-u. Sprawdź, jak zrobić ciastko Wuzetkę , a także poznaj przepis na ciastka orzeszki .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

herbatniki
canva/ Tookapic z Pexels

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy