Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować Wuzetkę rodem z PRL-u?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.01.2022 01:00

Jak przygotować Wuzetkę rodem z PRL-u?

ciastka wuzetki
canva/ffolas

Rozpoznajesz deser ze zdjęcia? Kilkadziesiąt lat temu zajadał się nim każdy. Zobacz jak przygotować Wuzetkę rodem z PRL-u. Podajemy ci niezawodny przepis sprzed lat. Dzięki temu ciastku wrócą z pewnością wspomnienia z młodości. A ci, którzy nie znali Wuzetki, z pewnością się nią zachwycą.

Wuzetka to ciastko, które składało się z dwóch kakaowych blatów przełożonych marmoladą i bitą śmietaną. Wierzch wieńczyła czekoladowa pomada i kleks bitej śmietany.

Nazwa tego deseru powstała mniej więcej w połowie XX wieku, prawdopodobnie na cześć warszawskiej trasy W-Z. To właśnie niedaleko niej znajdowała się cukiernia, która sprzedawała owe ciastka.

Inne teorie głoszą na przykład, że nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótu WZC oznaczającego „wypiek z czekoladą" lub skrótu WZK od „wypieku z kremem". Jest też możliwość, że nazwa ciastka pochodzi od pierwszego jego producenta, czyli Warszawskich Zakładów Ciastkarskich (WZC).

Jak przygotować Wuzetkę rodem z PRL-u?

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 2 jajka

  • 3 łyżki powideł śliwkowych

  • 1 szklanka mleka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3 łyżki ciemnego kakao

Składniki do nasączenia:

  • 200 ml mocnego naparu herbaty

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki spirytusu

Składniki na krem:

  • 80 ml gorącej wody

  • 2 łyżki żelatyny

  • 800 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • cukier wanilinowy

Składniki na polewę:

  • 70 g masła

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 3-4 łyżki mleka

  • 3 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie wuzetki jest banalnie proste

Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dalej ucieraj, dodając stopniowo cukier i żółtka. Dalej ucieraj, dodając po trochu powidła i mleko.

Do utartej masy dodaj połowę mąki przesianej z sodą, a potem resztę mąki przesianej z kakao, zmiksuj. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piecz je ok. 40 min w 180 st. C. Ciasto wystudź, przekrój na dwa blaty.

Na krem żelatynę wsyp do gorącej wody, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Dalej ubijaj, dodając żelatynę.

Dolny blat ciasta włóż do formy, nasącz go herbatą. Przykryj bitą śmietaną, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu połóż drugi blat ciasta, nasącz go herbatą.

Na polewę masło rozpuść w rondelku. Dodaj do niego cukier puder i wanilinowy, wymieszaj. Dolej mleko, wsyp kakao, dokładnie wymieszaj.

Gorącą polewą posmaruj wierzch ciasta, wyrównaj powierzchnię. Ciasto wystudź, a potem wstaw na kilka godzin do lodówki. Krój w kostkę, każde ciastko udekoruj bitą śmietaną.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na przysmaki z PRL-u. Sprawdź, jak przygotować blok czekoladowy, a także jak zrobić ciasteczka-baletki.

bita śmietana
Źródło zdjęcia: canva/101dalmatians

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wikipedia.org, kuchniapysznosci