Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana. Z zaledwie kilku składników wyczarujesz smakowity obiad
Canva / iko636

Błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana. Z zaledwie kilku składników wyczarujesz smakowity obiad

1 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zapiekanka ziemniaczana jest prostym i wdzięcznym przepisem, z którem poradzi sobie każdy. Składniki wystarczy pokroić, zapiec pod aksamitnym sosem i pyszny obiad gotowy. Proponujemy nieco lżejszą wersję zapiekanki bez dodatku mięsa. Sytość zapewniają w niej ziemniaki oraz ciągnący się żółty ser.

Warzywna zapiekanka ziemniaczana ma niezwykle bogaty smak. Ziemniaki idealnie łączą się z cukinią oraz soczystymi zielonymi pomidorami. Do tego odrobina czosnku, ziół i wyborne danie prawie gotowe. Nie zapomnijmy o pierzynce z zapieczonego żółtego sera.

Przepis na pożywną zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki

  • 5 pomidorów średniej wielkości

  • 1 średnia cukinia

  • 4 ząbki czosnku

  • 2/3 szklanki mleka

  • kilka plastrów ulubionego sera żółtego

  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu

  • sól i pieprz do smaku

Błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana krok po kroku

Ziemniaki do zapiekanki ziemniaczanej obierz, opłucz, pokrój w plastry i włóż do garnka . Gotuj w osolonej wodzie przez 2 minuty . Następnie warzywa odcedź i odstaw do ostygnięcia .

Pomidory do zapiekanki ziemniaczanej sparz we wrzątku i obierz ze skórki . Cukinię dokładnie wyszoruj. Oba warzywa pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm .

W naczyniu żaroodpornym układaj kolejne warstwy zapiekanki ziemniaczanej . Na dnie ułóż ziemniaki, następnie cukinię, a na samym wierzchu pomidory . Każdą warstwę posyp solą, pieprzem i suszonym rozmarynem . Poszczególne warzywa poprzekładaj też pokrojonymi w drobne plasterki ząbkami czosnku .

Przygotuj sos do zapiekanki ziemniaczanej . W tym celu mleko rozkłóć z jajkiem , dodaj szczyptę soli i tak powstałą miksturą polej równomiernie ułożone warzywa . Na wierzchu poukładaj plasterki sera żółtego tak, aby dobrze przykryły całość.

Zapiekankę ziemniaczaną wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Zapiekaj przez ok. 30 minut . Jeśli ser zbyt mocno się rumieni, przykryj naczynie folią aluminiową . Zapiekanka ziemniaczana gotowa jest do podania po kilkunastu minutach od momentu wyjęcia jej z piekarnika . Smakowita zapiekanka z mielonym mięsem skutecznie zaspokoi nawet największy apetyt . Zapiekanka ryżowa z wędzoną kiełbasą to nie lada przysmak .

Canva / Sevron
Canva / Sevron

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy