Błyskawiczny smalec bez nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania
Domowy smalec potrafi urzec swym smakiem. Jednak jego tradycyjny sposób przygotowania wymaga od nas sporo uwagi, a mieszkanie wypełnia wtedy charakterystyczna woń. Mamy na to rozwiązanie — przygotujcie błyskawiczny smalec bez nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania. Oto sprawdzona receptura.
Wyobraźcie sobie kromkę świeżego chleba posmarowaną domowym smalcem i obłożoną plasterkami kiszonego ogórka. Macie na nią ochotę? Jeśli tak, za chwilę możemy wspólnie przystąpić do przygotowania smalczyku. Zgromadźcie tylko potrzebne produkty, według poniższego wykazu, a reszta zrobi się niemal sama. W jaki sposób?
Zamiast zesmażać słoninę w garnku na kuchence, wytopimy ją w piekarniku. Dzięki temu tłuszczu nie trzeba będzie mieszać, a nieprzyjemne zapachy nie będą się rozprzestrzeniać po całej kuchni.
Błyskawiczny smalec bez nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania
Składniki:
-
1 kg słoniny
-
4-5 ząbków czosnku
-
2 cebule
-
sól, pieprz
Przygotowanie smalcu
Słoninę oczyść, pokrój na kawałki, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
Słoninę wymieszaj z czosnkiem i cebulą, dopraw solą i pieprzem. Napełnij nią do 3/4 wysokości wyparzone, litrowe słoiki.
Słoiki dobrze zakręć i wstaw do zimnego piekarnika. Potem włącz piekarnik ustawiony na temperaturę 180 st. C. Całość piecz ok. 2 godziny. Przed podaniem smalec schłodź.
Jeśli szukasz oryginalnej receptury na smalec, zajrzyj do naszego serwisu. Zdradzimy ci przepis na smalczyk z gruszką i chrupiącą niespodzianką , a także na smalec z fasoli .
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps