Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczny smalec bez nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania
canva/arfo

Błyskawiczny smalec bez nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania

23 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Domowy smalec potrafi urzec swym smakiem. Jednak jego tradycyjny sposób przygotowania wymaga od nas sporo uwagi, a mieszkanie wypełnia wtedy charakterystyczna woń. Mamy na to rozwiązanie — przygotujcie błyskawiczny smalec bez nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania. Oto sprawdzona receptura.

Wyobraźcie sobie kromkę świeżego chleba posmarowaną domowym smalcem i obłożoną plasterkami kiszonego ogórka. Macie na nią ochotę? Jeśli tak, za chwilę możemy wspólnie przystąpić do przygotowania smalczyku. Zgromadźcie tylko potrzebne produkty, według poniższego wykazu, a reszta zrobi się niemal sama. W jaki sposób?

Zamiast zesmażać słoninę w garnku na kuchence, wytopimy ją w piekarniku. Dzięki temu tłuszczu nie trzeba będzie mieszać, a nieprzyjemne zapachy nie będą się rozprzestrzeniać po całej kuchni.

Błyskawiczny smalec bez nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania

Składniki:

  • 1 kg słoniny

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 2 cebule

  • sól, pieprz

Przygotowanie smalcu

Słoninę oczyść, pokrój na kawałki, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.

Słoninę wymieszaj z czosnkiem i cebulą, dopraw solą i pieprzem. Napełnij nią do 3/4 wysokości wyparzone, litrowe słoiki.

Słoiki dobrze zakręć i wstaw do zimnego piekarnika. Potem włącz piekarnik ustawiony na temperaturę 180 st. C. Całość piecz ok. 2 godziny. Przed podaniem smalec schłodź.

Jeśli szukasz oryginalnej receptury na smalec, zajrzyj do naszego serwisu. Zdradzimy ci przepis na smalczyk z gruszką i chrupiącą niespodzianką , a także na smalec z fasoli .

kanapka ze smalcem
kanapka ze smalcem

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy