Smakosze.pl Porady Bosacka wzięła pomarańcze i wskazała na skórkę. Ten detal jest kluczowy
Screen z filmu na Facebooku na profilu Katarzyna Bosacka "Wiem, co jem"

Bosacka wzięła pomarańcze i wskazała na skórkę. Ten detal jest kluczowy

3 lutego 2023

Katarzyna Bosacka podzieliła się ze swoimi odbiorcami radą dotyczącą zakupu pomarańczy. Influencerka wskazała, na jakie cechy owocu zwrócić uwagę, by kupić okazy bez pestek. Kluczowy jest spód i obecność charakterystycznego „pępka".

Smaczne i bezpestkowe pomarańcze można znaleźć w niejednym sklepie. Zwykle trudność stanowi jedynie ich wybór. Nie zawsze stosowna informacja jest podana przez producenta, lecz jeden szczegół wskazany przez Katarzynę Bosacką w jednym z jej najnowszych materiałów może być bardzo pomocny. Chodzi o nieregularność skórki.

Katarzyna Bosacka pomaga kupić dobre pomarańcze.

Owoce bez pestek wymagają mniej oczyszczania i łatwiej je zjeść. Katarzyna Bosacka postanowiła pokazać jak uniknąć przykrej niespodzianki przy zakupie pomarańczy i opublikowała wideo, w którym zdradza, co determinuje brak pestek.

W materiale prezentuje pomarańcze z nierównomiernie ukształtowaną w dolnej części skórką. Jak wyjaśnia, są to okazy, w których pestki zlokalizowały się na spodzie owocu.

Jest to odmiana zwana Naveliną. [...] Jest tak skonstruowana, że właśnie te pestki gromadzą się w tym oto „pępku” - słyszymy w nagraniu.

Podkreśla też, by przy kolejnych zakupach zwrócić także uwagę na zabarwienie skórki, które powinno być intensywne.

Kiedy najlepiej kupować pomarańcze? Bosacka przypomina

Influencerka wspomina również o najlepszym w momencie na włączenie pomarańczy do diety. Sezon na pochodzące z europejskich upraw owoce trwa od października do lutego i wtedy będą one zarówno smaczne, jak i relatywnie tanie. Nie będą bowiem sprowadzane z odległych zakątków świata.

Z pomarańczami można przygotować pyszną zimową herbatę , która rozgrzeje nas podczas chłodniejszych dni. Jej skórkę warto wykorzystać do deserów. Przygotowanie domowej wersji dodatku jest proste, a świetnie wzbogaci np. makowca .

Katarzyna Bosacka podpowiada jak kupować pomarańcze
canva/dogayusufdokdok

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Facebook/Katarzyna Bosacka "Wiem, co jem"

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy