Smakosze.pl Przepisy Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu
canva/George Dolgikh

Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu

21 kwietnia 2022

Ziemniaki z pieca są jednym z prostszych w przygotowaniu obiadowych dodatków. Jeśli będą chrupiące i aromatyczne mogą również stanowić samodzielną przekąskę. Zdradzamy pyszny sposób na ich przygotowanie w marynacie bogatej w czosnek i paprykę. Odrobina mąki ziemniaczanej, jaka w niej wykorzystamy, nada przyjemnej chrupkości. Spróbujecie?

Ziemniaki z pieca sprawdzą się zarówno jako pyszny dodatek do pieczonych mięs — np. do tej karkówki — czy warzyw, jak i sycąca przekąska, która zaspokoi głód po południu. Przygotujcie je w aromatycznej marynacie z odrobiną mąki ziemniaczanej, a będą chrupiące jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Przepis na chrupiące ziemniaki z pieca

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy je i osuszamy. Następnie kroimy je w ćwiartki lub na grubsze frytki. W większym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem łyżeczki soli i pokrojonych ząbków czosnku.

Dodajemy ziemniaki i gotujemy je przez 5 - 10 minut pod przykryciem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. W kubku lub szklance łączymy oliwę, słodką paprykę, granulowany czosnek i mąkę ziemniaczaną.

Mieszankę dodajemy do przestudzonych ziemniaków, a następnie przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 40-50 min aż ziemniaki będą rumiane. Doprawiamy pieprzem i podajemy z ulubionymi dodatkami np. z wegańskim majonezem .

Wskazówka: jeżeli lubicie wyraziste w smaku ziemniaki, możecie zamienić czosnek granulowany na odrobinę ostrej papryki w proszku. Innym sposobem będzie przygotowanie majonezu ze świeżym chilli.

Ziemniaki z pieca pasują do wielu dań
Ziemniaki z pieca pasują do wielu dań

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznieczyprzepysznie

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy