Burgery wegańskie z dyni, kaszy jaglanej i soczewicy
Znamy boski przepis na burgery wegańskie i nie zawahamy się go zdradzić! Takich smaków dawno nie miałeś na talerzu. Wegańskie kotlety z aromatycznej pieczonej dyni, chutney z czerwonej i blanszowany szpinak zamiast sałaty. Brzmi nieźle? Mamy także wersję dla wegetarian, która jest wzbogacona o całe „jedno piętro” burgera. Mamy nadzieję, że to Cię przekonało do wypróbowania naszego przepisu. Zaczynamy!
Burgery wegańskie z dyni kaszy jaglanej i soczewicy — składniki na jesienne danie
Burger wegański jest oczywiście dobry na każdą porę roku. Jednak z uwagi na listę składników, które jednoznacznie kojarzą się z jesienią, wybraliśmy taką nazwę. Poza tym warto skusić się na bezalkoholowe, karmelowe piwo do późnego obiadu. To idealnie dopełni słodko-ostre smaki na talerzu.
Składniki na burgery z soczewicy:
Wegański kotlet:
-
200 g kaszy jaglanej,
-
250 g mąki owsianej (wymiennie z bułką tartą),
-
Pół szklanki zielonej soczewicy,
-
200 g dyni (może być mrożona),
-
150 g szpinaku (świeżego bądź mrożonego),
-
1 duża marchewka,
-
2 ząbki czosnku,
-
Gałązka pomidorków cherry,
-
Pół papryczki chilli,
-
Oliwa z oliwek,
-
Sól.
Chutney z czerwonej cebuli :
-
1 duża czerwona cebula,
-
50 ml czerwonego wina,
-
1 łyżeczka brązowego cukru,
-
Pół papryczki chilli,
-
Kilka kropel octu balsamicznego,
-
Szczypta soli oraz pieprzu.
Bułka na bazie aquafaby:
-
2 szklanki mąki pszennej (ok. 500 g),
-
25 g świeżych drożdży,
-
200 ml aquafaba (wody z puszki ciecierzycy),
-
2 łyżeczki cukru,
-
Szczypta soli,
-
Mleko kokosowe,
-
Ziarenka sezamu.
-
Podane składniki są wyliczone na 5 średniej wielkości burgerów z zielonej soczewicy, dyni i kaszy jaglanej.
Burger wegański niestety lubi się rozpadać. Z tego powodu bardzo ważne jest, aby składniki kotletów były lekko rozgotowane lub o konsystencji purée. W wersji wegańskiej nie dodaje się jajek dla poprawy konsystencji.
Burgery wegańskie z dyni kaszy jaglanej i soczewicy — przygotowanie
Przede wszystkim nie każdy potrafi wymienić różnice między zieloną soczewicą a czerwoną. Zielona przede wszystkim jest łatwiej dostępna. Nasze przepisy są szybkie i proste, dlatego nie chcemy, żebyś biegał po sklepach, szukając skomplikowanych produktów. Zielona soczewica ma także inną zawartość składników odżywczych. To oznacza mniej białka, a więcej tłuszczu oraz węglowodanów niż w czerwonej soczewicy. Co ciekawe, po rozgotuj obie przybierają ten sam kolor.
Wspomnianą zieloną soczewicę gotuj pod przykryciem do lekkiego rozgotowania (wystarczy 30 min). Tak samo zrób z pokrojoną lub starta marchewką. W tym czasie przecedź kilkukrotnie kaszę jaglaną. Najpierw używając zimnej, później dość ciepłej wody. Pozbędziesz się w ten sposób charakterystycznej goryczki kaszy. Przecedzanie jest opcjonalne, jednak wiele osób nie lubi gorzkich burgerów.
Dynię pokrój w drobną kosteczkę, polej oliwą z oliwek i piecz przez 30 min w temperaturze 180 °C. Gdy wszystkie składniki kotletów z dyni, kaszy jaglanej i soczewicy będą dostatecznie miękkie, rozgnieć je ze sobą. Dynię i soczewicę możesz wcześniej zblendować na wspomniane purée. Zanim dodasz mąkę orkiszową, by uformować burgery, podsmaż delikatnie chilli z czosnkiem i dołącz do masy na kotlety. Z podanych składników powinno wyjść 5 wege medalionów. Obsmaż je z każdej strony tuż przed podaniem.
Chutney z czerwonej cebuli przygotuj, zaczynając od pokrojenia jej w piórka. Następnie smaż na oliwie pod pokrywką tak długo, aż nie zmięknie. Dodaj ocet, papryczkę chilli (wedle własnej tolerancji na ostrość) oraz przyprawy. Kiedy czerwone wino odparuje, otrzymasz chutney z cebuli o pieknym, bakłażanowym kolorze. Będzie idealnie komponował się na talerzu z blanszowanym szpinakiem.
Bułka do wege burgerów — sklepowa czy domowa?
Do skomponowania wegańskich burgerów, użyj bułki sklepowej lub wypieczonej własnoręcznie. Decydując się na drugą opcję, odlej do szklanki połowę aquafaby i dodaj 1,5 łyżeczki mąki pszennej wraz z drożdżami. Poczekaj na piankę, która pojawi się po ok. 10 min. W drugim naczyniu wymieszaj pozostałą wodę po ciecierzycy z mleczkiem kokosowym i delikatnie podgrzej. Dopraw cukrem i solą. Ciepłą miksturę przelej do naczynia z mąką i zacznij wyrabianie ciasta. Kiedy ciasto będzie aksamitne, przykryj je folią i odstaw do ciepłego miejsca aż wyrośnie. Następnie podziel masę na 6 części (w razie, gdyby jakaś bułeczka się nie udała) i ponownie odstaw na godzinę. Po tym czasie udekoruj sezamem i piecz przez 15 min w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.
Bułkę przetnij na dwie równe połowy i zacznij układanie burgera od warstwy z blanszowanego szpinaku. Następnie połóż burgera z kaszy jaglanej i dyni, a na koniec chutney z czerwonej cebuli i górną część bułki. Posmaruj ją od wewnątrz ulubionym sosem lub oliwą z oliwek.
Uwaga! Jeśli jesteś wegetarianinem, dodaj krążek panierowanego, smażonego sera pleśniowego. Palce lizać!