Smakosze.pl Porady Całe życie źle myłam pieczarki. Dzięki temu trikowi robię to w mig, szkoda, że wcześniej tego nie znałam
Canva

Całe życie źle myłam pieczarki. Dzięki temu trikowi robię to w mig, szkoda, że wcześniej tego nie znałam

5 stycznia 2024

Mycie pieczarek to jeden z najgorszych kuchennych obowiązków. Żmudna czynność potrafi skutecznie zepsuć humor. Z przedstawioną poniżej sztuczką kuchenną możesz się z tym uporać w mig .Będziesz zastanawiać się, dlaczego wcześniej jej nie znałaś.

Jak płukać pieczarki

Płukanie pieczarek to dla niektórych najgorszy etap przygotowania ich. Grzybki robią się wtedy śliskie i nie dla każdego przyjemne w dotyku, a co najgorsze efekt nie jest zawsze tak dobry, jak byśmy tego oczekiwali.

Tymczasem nie da się uniknąć tego etapu przygotowywania dań z pieczarkami. Nie są one bowiem zbyt dobrze umyte zanim trafią do sklepów, a ziemia chrzęszcząca między zębami to, delikatnie mówiąc, nic przyjemnego.

Projekt bez nazwy-55.jpg
Zrobienie tej sałatki zajmuje mi kilka minut. Smakuje lepiej, niż z restauracji, a składniki są bajecznie tanie

Płukanie pieczarek: sztuczka kuchenna

Aż chciałoby się, żeby istniała jakaś kuchenna sztuczka, która pozwala oczyścić pieczarki mniejszym nakładem sił i środków . Zaraz, zaraz… jest taka sztuczka! Kiedy ją poznasz, pożałujesz, że nie stosujesz jej od lat .

Po pierwsze: pożegnanie z durszlakiem . Jeśli do tej pory tak robiłaś, czas rozstać się z tą metodą. Bieżąca woda także powinna iść w odstawkę .

Jeśli płuczesz pieczarki pod bieżącą wodą, dobre efekty możesz uzyskać tylko dzięki wysokiemu ciśnieniu . To z kolei może pieczarki pokaleczyć. Może nie będą od tego od razu mniej smaczne, będą za to z pewnością brzydsze . A przez to całe danie stanie się mniej efektowne.

Płukanie pieczarek w mące

Pieczarki płuczemy więc tylko w stojącej wodzie . Zalewamy je w misce i delikatnie palcami mącimy wodę tak, by jej fale docierały w zakamarki i wypłukiwały uciążliwe drobinki piachu .

Okazuje się jednak, że genialną sztuczką jest zasypać wcześniej pieczarki kilkoma łyżkami mąki i dokładnie w niej obtoczyć . Dopiero potem dodajemy wodę. Mąka przylepi do siebie ziarnka ziemi. Kiedy palcami wyjmiemy pieczarki z wody, cały brud razem z mąką zostanie w misce.

Ta sztuczka z jajkiem na dobre zagości w twojej kuchni . Żabka zaskoczyła mnie podczas ostatnich zakupów .

Projekt bez nazwy-54.jpg
fot. Canva
Rozdrobniłam twaróg i wbiłam do niego jajko. Po chwili miałam śniadanie, które rozpływało się w ustach
Ten przepis na pierogi pochodzi z 1910 roku. Do tej pory nie wymyślono nic lepszego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy