Ceny pączków u Piotra Adamczyka nie mieszczą się w głowie. To prawdziwy luksus
Przed nami Tłusty Czwartek i zakup lub samodzielne zrobienie, pysznych pączków. Jeśli postanowimy je kupić, to czeka nas spory wydatek. Za pączki z cukierni Piotra Adamczyka trzeba zapłacić naprawdę słono.
Tłusty Czwartek, czyli ile kosztują pączki?
Już 8 lutego będziemy obchodzić Tłusty Czwartek. Z tym słodkim świętem na koniec karnawału wiąże się jedzenie pączków i faworków . Dawniej wierzono, że zjedzenia pączka zapewni szczęście i dobrobyt. Dziś wiemy, że kupno pączka to niezły wydatek.
Jednak tradycja zobowiązuje i w Tłusty Czwartek ruszymy do cukierni, piekarni, supermarketów, by wybierać te słodkie rarytasy. Pączki sprzedają też celebryci w swoich cukierniach i restauracjach. Jednym z nich jest aktor Piotr Adamczyk. W jego warszawskiej restauracji Stary Dom można kupić pączki.
Pączki od Piotra Adamczyka zaskakują ceną
Aktor Piotr Adamczyk już od 2009 roku prowadzi restaurację Stary Dom w Warszawie. Wspólnikiem Adamczyka został Mariusz Diakowski, który tajniki kulinarnego fachu zdobywał w restauracji Magdy Gessler “U Fukiera” . Znana restauratorka w jednym z wywiadów dała do zrozumienia, że Adamczyk podebrał jej pomysł na lokal. W rozmowie z magazynem Viva Magda Gessler powiedziała:
Otwierają kopie mojej cukierni Słodki Słony, podkradają moich cukierników i moje przepisy. I to wszystko dla pieniędzy, które są ważniejsze niż lojalność
Piotr Adamczyk tak, jak Magda Gessler sprzedaje pączki i to za niemałe pieniądze . Pączki są droższe niż w ubiegłym roku. Tradycyjne pączki z różą podrożały o 2 złote. Rok temu kosztowały 10 złotych, a teraz trzeba za nie zapłacić 12 złotych.
Majątek za pączka
Jednak cena pączków od Piotra Adamczyka nie przebiła ceny smakołyków od Magdy Gessler. Znana restauratorka podyktowała najwyższe ceny za pączki w tym roku. Podniosła je aż o 22%. Rok temu jeden pączek w cukierni Słodki Słony kosztował 18 złotych. W tym roku trzeba wydać aż 22 złote.
Trochę taniej jest u Piotra Adamczyka. Jednak wydatek 12 złotych na jednego pączka dla wielu osób jest po prostu niemożliwy. Średnio za słodki rarytas w Tłusty Czwartek trzeba zapłacić między 3,50 zł, a 6 złotych. Przy takich cenach wydatek 12 złotych na pączka od Piotra Adamczyka wydaje się niepotrzebnym luksusem . Pisaliśmy o tym, jak zrobić chrupiące faworki z przepisu siostry Anieli. Podawaliśmy też przepis na ciasto bez pieczenia z czekoladą i herbatnikami.
Źródło: pomponik.pl