Smakosze.pl Porady Co dodać do kawy, by była zdrowsza?
Arek Socha z Pixabay

Co dodać do kawy, by była zdrowsza?

21 kwietnia 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Imbir to przyprawa, którą chętnie dodajemy do ciast , dorzucamy do wody z cytryną czy rozgrzewającej herbaty . Jest też niezastąpiona przy przygotowaniu dań kuchni azjatyckiej. Jednak niewiele osób łączy tę przyprawę z kawą, nie zdając sobie sprawy z niesamowitych właściwości tego napoju.

Imbir, czyli przyprawa do zadań specjalnych

Obecnie korzeń imbiru możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Warto zainwestować w ten świeży , nie z proszku, by w pełni skorzystać z jego cennych składników. W połączeniu z kawą zadziała na nas wyśmienicie.

Przyprawę docenią szczególnie ci, którzy dbają o zdrowe odżywianie. Imbir ma właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu wspiera walkę z infekcjami. Jedząc go, szybciej poradzimy więc sobie z przeziębieniem ze względu na jego antybakteryjne właściwości.

Imbir działa też przeciwzapalnie, więc można bez obaw polecić go osobom z chorobami stawów.

Imbir z kawą – połączenie idealne

Korzenny aromat imbiru doskonale komponuje się ze smakiem kawy. Taki napój proponujemy pić szczególnie o poranku, tuż przez wzmożoną pracą umysłową. Połączenie właściwości obydwu produktów zapewni nam bowiem nie tylko pobudzenie układu nerwowego , co pozytywnie wpłynie na koncentrację , ale również poprawi ukrwienie mózgu i wspomoże jego pracę .

Kawa z tą korzenną przyprawą dostarczy nam też cennych polifenoli roślinnych , które hamują działanie szkodliwych dla organizmu wolnych rodników tlenowych. Innymi słowy, kawka z imbirem wpłynie na opóźnienie procesów starzenia.

Jednak jednym z najciekawszych efektów picia kawy z imbirem jest niesamowicie podkręcony metabolizm . Taki napój wypity rano wpłynie na spalanie kalorii, gdyż imbir reguluje procesy trawienne i poprawia przemianę materii. Jeśli więc zależy nam na zrzuceniu paru kilogramów, warto zaczynać dzień od pożywnego śniadania i kawy z imbirem.

Źródło: Joseph Mucira z Pixabay

undefined

Przepis na kawę z imbirem

Aby przygotować pyszną i zdrową kawę z imbirem, możesz zastosować zarówno korzeń z imbiru, jak i sproszkowaną przyprawę. Zalecamy jednak użycie korzenia, ponieważ ma on więcej cennych składników.

Czego potrzebujemy do przygotowania kawy?

  • 1-1,5 cm korzenia imbiru

  • 1 porcja kawy

Od korzenia imbiru odetnij ok. 1-1,5 cm i przełóż go do garnka . Następnie zalej go szklanką (ok. 250 ml) zimnej wody. Całość zagotuj i odczekaj parę minut, aż wywar zacznie parować. Po chwili wyjmij korzeń z wrzątku. Powstałym wywarem zalej porcję kawy.

Więcej o nietypowych dodatkach do kawy przeczytasz w tym artykule. Z kolei więcej o problemach związanych z produkcją kawy, dowiesz się, czytając ten materiał.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zdrowie.tvn.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy