Co dodać do pieczonych ziemniaków, żeby nie były suche?
Pieczone ziemniaki pyszna rzecz. Doskonale smakują same, a także podane do obiadu. Jak je jednak przygotować i co dodać do pieczonych ziemniaków, żeby nie były suche? Jest kilka możliwości, dzięki którym za każdym razem przygotujesz ziemniaki chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Zobacz, na co zwrócić uwagę.
Ziemniaki pieczone są doskonałą alternatywą dla gotowanych. Są nawet o wiele smaczniejsze, trudniej jednak o pełen sukces. Nie zawsze bowiem pieczone ziemniaki wychodzą, tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Nie raz są blade, bo nie chcą się zrumienić. Innym razem, choć wyglądają na upieczone, w środku są niestety twarde. Jak więc je zrobić, by wyszły dobre?
Co dodać do pieczonych ziemniaków, żeby nie były suche?
Pokrojone na kawałki ziemniaki najlepiej jest wcześniej obgotować, a potem osuszyć, wystudzić i przyprawić. Do przyprawiania można zastosować suchą mieszankę przypraw, np. tymianku, granulowanego czosnku i słodkiej papryki albo mokrą, czyli powstałą przez wymieszanie oleju czy rafinowanej oliwy z oliwek ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz przyprawami, np. rozmarynem, tymiankiem.
Do przyprawiania ziemniaków doskonale nadaje się też kminek, a także majeranek. Jeśli chcesz nadać im nieco orientalnej nuty, możesz też użyć odrobiny curry.
Tak przyprawione ziemniaki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej byłoby, gdyby się nie stykały, bo wtedy mają szansę zrumienić się ze wszystkich stron. Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 30 minut.
Odmiana i wstępne przygotowanie
Tajemnicą sukcesu w pieczeniu ziemniaków jest wybór odpowiedniej odmiany tego warzywa. W pieczeniu najlepiej sprawdzają się dość uniwersalne w zastosowaniu ziemniaki typu B, czyli odmiany np. Irys, Irga, Gala. Te ziemniaki po upieczeniu zachowują swój kształt i są miękkie w środku.
Przed pieczeniem ziemniaki warto podgotować. Dzięki temu szybciej się upieką. Po obraniu i opłukaniu trzeba je pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli ziemniaki są małe, wystarczy je przekroić na pół. Jednak najładniej prezentują się ziemniaki krojone w cząstki lub w plastry.
Należy je wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować 8-10 minut. Potem odcedzić wodę, a ziemniaki lekko osuszyć. Zbyt długie suszenie może doprowadzić do rozpadania się ziemniaków, więc lepiej nie przesadzać z czasem. Przed wstawieniem do piekarnika trzeba je przestudzić.
Na naszej stronie znajdziesz też pomysły na inne potrawy z ziemniaków. Sprawdź, jak przygotować kotlety ziemniaczane , a także jak zrobić pieczone placki ziemniaczane .
Źródło zdjęcia: canva/heebyj
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps, przepisy