Przepis na kotlety ziemniaczane z serem - w sam raz na piątkowy obiad
Z ziemniaków przygotujecie wiele więcej niż tylko pyszne purée, które podacie do schabowego. Mogą one z powodzeniem zastąpić obiadowe kotlety. Nasz nowy przepis zachwyca smakiem ciągnącego się sera, któremu niewielu będzie w stanie się oprzeć. Będziecie zaskoczeni delikatnością tego dania.
Ziemniaki są pysznym warzywem, z którego z łatwością wyczarujecie wyjątkowo smaczne dania. Warto po nie sięgnąć i zrobić tradycyjne czarne kluski czy babcine pyzy. Możemy też wykorzystać je jako bazę do podobnych mielonym, postnych kotletów. W tej roli sprawdzą się świetnie, a my zyskamy pomysł na piątkowy obiad. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na smaczne kotlety z ziemniaków i sera
Składniki:
600 g ziemniaków
2 żółtka
1 jajo
2 łyżki startego sera żółtego
5 łyżek bułki tartej
1 łyżka masła
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Ugniatamy je tłuczkiem i studzimy. Przekładamy do miski, a następnie dodajemy masło, ser oraz żółtka.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Masę przykrywamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formujemy z niej niewielkie kotleciki.
Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego.
Wskazówka: jeśli chcesz, aby kotlety nabrały jeszcze więcej aromatu, polej je sosem grzybowym. Nie masz pod ręką grzybów leśnych? Pieczarki też się sprawdzą.
Źródło zdjęcia: canva/hanieriani
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary Zapraszamy na nasz Instagram