Co się stanie, gdy posypie się ogórka cukrem?
Ogórka zazwyczaj jemy na słono lub w pikantnej odsłonie. Na TikToku ostatnimi czasy coraz większą popularność zdobywają jednak filmiki, w których ludzie posypują ogórka dużą ilością cukru i jedzą. Okazuje się, że w takiej postaci smakuje on zupełnie inaczej. Wszyscy testujący są zgodni – ogórek obsypany cukrem smakuje zupełnie jak arbuz.
Na platformie TikTok oprócz zabawnych filmików, tanecznych układów czy karaoke ostatnimi czasy furorę robią właśnie przepisy i porady kulinarne. Ludzie dzielą się też opiniami po testowaniu różnych nietypowych potraw.
Sami nie raz pisaliśmy o ciekawych trikach kulinarnych, które cieszyły się ogromną popularnością na tej platformie. Jednym z nich był, np. sposób na błyskawiczne otwieranie puszek . Hitem na TikToku okazało się też wideo z nagraniem wybuchu zakwasu .
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Nagranie z ogórkiem w cukrze hitem TikToka
Niedawno furorę zdobył filmik z ogórkiem, który widzieli już ludzie na całym świecie, a następnie zaczęli powtarzać eksperyment w swojej kuchni. Chodzi mianowicie o posypanie zwykłego ogórka dużą ilością cukru. W takiej postaci smakuje bowiem jak popularny, szczególnie latem, owoc.
Po pierwszym filmiku z osobą zajadającą się ogórkiem obsypanym cukrem zaczęło pojawiać się ich coraz więcej. Wszyscy chcieli przekonać się, czy to popularne warzywo w słodkiej odsłonie rzeczywiście smakuje jak arbuz.
Wielu internautów, którzy zdecydowali powtórzyć ten eksperyment w domu, przyznało, że wnioski ich zszokowały. Ogórek na słodko smakuje bowiem jeden do jednego jak arbuz. Niektórzy zaczęli nawet zastanawiać się, czy w takim razie posolony arbuz będzie smakował jak ogórek.
Choć ciężko w to uwierzyć, smaki obydwu produktów rzeczywiście mogą być do siebie nieco przybliżone. Istnieje ku temu proste wytłumaczenie.
Źródło: Canva (Ivan Bajic, Getty Images Signeture)
Dlaczego ogórek w cukrze smakuje jak arbuz?
Zarówno ogórek, jak i arbuz należą do jednej rodziny, a mianowicie do rodziny dyniowatych . W ponad 90% procentach składają się one z wody , są więc idealne do spożycia właśnie w upały. Jednak w arbuzie, co wydaje się oczywiste, jest znacznie więcej cukru niż w ogórku.
Jeśli więc nieco wyrównamy cukier, posypując nim ogórka, smak tego warzywa może rzeczywiście nieco przypominać nam arbuza.
Ciekawym faktem jest również to, że zielona część wnętrza arbuza, którą wyrzucamy do kosza, w smaku jest bardzo podobna właśnie do ogórka, gdyż pozbawiana jest ona słodyczy . Takie podobieństwa odnajdziemy też w innych członkach rodziny dyniowatych, m.in. dyni czy melonie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: TikTok, Kuchnia WP