Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia?
Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Zarówno z ziemniaków, jak i z puree przygotujesz pyszny obiad, który każdy zje ze smakiem. Poznaj dwa proste pomysły na ziemniaki puree z poprzedniego dnia.
Z ziemniakami praktycznie zawsze pojawia się ten sam problem- gotujemy ich za dużo i zostają. Nie lubię marnować jedzenia, więc zawsze staram się w pełni wykorzystać produkty, które zostały z poprzedniego obiadu. Tak też jest w przypadku puree z ziemniaków.
Z ziemniaczanego puree zrobisz pyszne kuleczki lub kotlety ziemniaczane, są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kuleczki lub kotlety podaję z warzywami z pary, szparagami, fasolką szparagową lub kalafiorem. Dobrym połączeniem będzie również surówka z kapusty, buraczki, kiszone ogórki.
Zostały Ci całe, ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób naleśniki ruskie lub placki z ugotowanych ziemniaków , dania za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy.
Kulki ziemniaczane z puree z poprzedniego dnia
Składniki:
-
400 g puree z ziemniaków
-
2 łyżki mąki pszennej
-
łyżka mąki ziemniaczanej
-
cebula
-
łyżka masła
-
jajko
-
5 łyżek bułki tartej
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie przełóż do puree, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbij jajko, wymieszaj i uformuj małe kuleczki.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Każdą z nich obtocz w bułce tartej i smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru.
Kotlety ziemniaczane z puree z ziemniaków z poprzedniego dnia
Składniki:
-
400 g puree ziemniaczanego
-
jajko M
-
łyżka posiekanego szczypiorku
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
dymka
-
3 ząbki czosnku
-
łyżka mąki pszennej
-
łyżka oliwa z oliwek
-
szczypta kurkumy
-
łyżeczka przyprawy curry
-
łyżka startego sera żółtego
-
sól, pieprz
-
bułka tarta
-
olej rzepakowy do smażenia
Do puree dodaj posiekaną dymkę i czosnek, wsyp pietruszkę, szczypiorek, wlej oliwę, dodaj kukrumę, curry, dopraw do smaku solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/ jstankiewiczwitek Do masy wbij jajko, dodaj mąkę i ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce i smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.