Smakosze.pl Przepisy Cudowna babka piaskowa. 1 niezwykły dodatek jest totalnym zaskoczeniem
Canva / NNehring

Cudowna babka piaskowa. 1 niezwykły dodatek jest totalnym zaskoczeniem

14 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Znamy prosty i niezawodny przepis na smakowitą babkę piaskową. Ciasto wyrabia się bez dodatku masła, margaryny czy oleju. Składnikiem gwarantującym ciastu puszystość i wilgotność jest majonez. Ten niezwykły dodatek wbrew pozorom idealnie pasuje do słodkiego wypieku, zwanego babką majonezową.

Przepis na babkę majonezową jest banalnie prosty. Wystarczy ok. 10 minut przygotowań i możemy wstawiać formę z ciastem do piekarnika. Do ciasta najlepiej wybrać majonez o delikatnym smaku. Nikt nie uwierzy, że dodaliście ten składnik.

Przepis na zaskakującą babkę majonezową

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 5 łyżek majonezu

  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • masło oraz bułka tarta do wysmarowania formy

Składniki na lukier:

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 8-10 łyżek cukru pudru

Jak upiec niezwykłą babkę majonezową?

Oba rodzaje mąki do babki majonezowej przesiej przez sito do dużej miski . Dodaj proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw naczynie na bok .

Do osobnej miski wbij całe jajka , dosyp do nich cukier . Miksuj składniki na babkę majonezową przez kilka minut. W tym czasie cukier powinien całkowicie się rozpuścić, a powstała masa być lekka i puszysta .

Do masy jajecznej dodaj majonez . Dosyp także przesiane wcześniej sypkie składniki . Ciasto na babkę majonezową mieszaj powoli za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki .

Ciasto na babkę majonezową przelej do formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem i obsypanej bułką tartą . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minu t. Kiedy ciasto w środku jest już upieczone, pozostaw je w wyłączonym piekarniku do przestygnięcia .

Przygotuj lukier cytrynowy do babki majonezowej . W tym celu sok z cytryny utrzyj na gładko z cukrem pudrem . Ostudzoną i wydobytą z formy babkę udekoruj powstałą polewą . Ciasto podawaj po całkowitym zastygnięciu lukru .

Smakowite ciasto na biszkopcie znajdziesz w tym przepisie . Dla osób dbających o linię przygotowaliśmy apetyczne fit brownie .

Canva / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy