Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać do kawy szczyptę chili? Nie chodzi tylko o zaostrzenie smaku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.11.2022 08:37

Dlaczego warto dodać do kawy szczyptę chili? Nie chodzi tylko o zaostrzenie smaku

filiżanka kawy
canva/Olena Rudo

Kawa z dodatkiem chili bez wątpienia jest napojem z charakterem. Poza walorami smakowymi, pikantna przyprawa nadaje naparowi nowych właściwości. Kawa z chili rozgrzewa, wzmacnia organizm, a także pomaga w walce z nadwagą. Koniecznie dowiedz się więcej na ten temat.

Kawę z chili można przygotować na różne sposoby. Koneserzy zadowolą się dodatkiem samego ostrego proszku, pozostałe osoby mogą zaś złagodzić pikantność dodatkiem mleka lub bitej śmietany. Jedno jest pewne - kawy z tym niezwykłym dodatkiem z pewnością warto spróbować.

Jakie właściwości ma kawa z chili?

Kawa z chili jest idealną propozycją dla osób, które lubią ostrzejsze smaki. Charakterystyczne pieczenie w język to nie jedyne, co ten napój może nam zaoferować. Dowiedz się jakie działanie ma chili i czemu warto dodawać je do kawy.

Przyprawa chili zawiera w sobie związek zwany kapsaicyną. To właśnie on odpowiada za ostry smak. Ze względu na swoją pikantność, kapsaicyna doskonale rozgrzewa organizm, stymulując wytwarzanie ciepła.

Rozkoszne ciepłe uczucie rozlewające się po ciele to nie jedyny skutek wypicia kawy z chili. Produkcja ciepła dodatkowo przyspiesza metabolizm, dzięki czemu pośrednio wpływa na spalanie komórek tłuszczowych. Kawa z chili pita bez kalorycznych dodatków (jak cukier, mleko czy śmietanka) może zatem realnie wspomóc proces odchudzania.

Poza właściwościami rozgrzewającymi, chili ma także działanie zbliżone do witamin A, C i E. Wykazuje właściwości bakteriobójcze oraz wzmacnia odporność. Kawa z chili, poza byciem smacznym napojem, ma więc także działanie prozdrowotne.

Jak przygotować kawę z dodatkiem chili?

Sposobów na kawę z chili jest kilka. Od przygotowania naparu jedynie z przyprawą, po łagodzenie pikantnego smaku rozmaitymi dodatkami. Przedstawiamy garść inspiracji w tym zakresie.

Podstawowy przepis na kawę z chili jest dziecinnie prosty. Wystarczy zaparzyć ulubioną kawę i doprawić ją szczyptą ostrego proszku. Do tej podstawowej wersji z powodzeniem można dodać także spienione mleko.

Z chili możesz przyrządzić również kawę w wersji deserowej. W niewielkiej ilości słodkiej śmietanki rozpuść w kąpieli wodnej kilka kostek mlecznej czekolady. Następnie do takiej mieszanki dolej przyprawione za pomocą chili espresso. Rozgrzewającą kawę możesz udekorować odrobiną kakao.

Chili to nie jedyny niezwykły dodatek, który warto dodać do kawy. Deserowa kawa o smaku szarlotki zaskoczy niejedną osobę.

chili
canva/ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: