Smakosze.pl Przepisy Cudowne leniwe krok po kroku według Ani Starmach
TRICOLORS/East News; Canva / arfo

Cudowne leniwe krok po kroku według Ani Starmach

4 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że pierogi leniwe zalicza się do grona uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby takie frykasy. Ania Starmach podzieliła się swoją recepturą. Efekt powala na łopatki.

Nie od dziś wiadomo, że Ania Starmach zna się na kuchni jak mało kto. Jej przepis na pierogi leniwe jest tego doskonałym potwierdzeniem. Smakołyk jest prosty w przygotowaniu. Fantastyczne kluski w mgnieniu oka znikają z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Klasyczne pierogi leniwe od Ani Starmach

Bez wątpienia dobrze przygotowane pierogi leniwe potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kultowy specjał, który pochodził z 1895 roku .

Dziś sięgniemy po recepturę, którą Ania Starmach opublikowała na swojej stronie internetowej . Pierogi leniwe w tym wydaniu z pewnością przypadną do gustu miłośnikom swojskich smaków. Jakich produktów potrzebujemy?

  • 250 g tłustego twarogu

  • 125 g mąki pszennej

  • jajko

  • 30 g masła

  • 30 g cukru

  • 45 g bułki tartej

  • odrobina soli

Prosty przepis na wyśmienite leniwe

Na początku rozdrabniamy twaróg. Możemy go zmielić w maszynce lub ugniatać widelcem. Biały ser mieszamy z mąką . Całość wzbogacamy także o jajko i sól. Dwie łyżki mąki zostawiamy na później.

Ugniatamy ciasto. Kiedy stanie się już jednolite, wykładamy je na blat oprószony mąką. Z ciasta lepimy wałeczki, które kroimy na niewielkie kluski . Leniwe umieszczamy partiami we wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez kilka minut.

Pierogi leniwe odcedzamy. Masło podgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim bułkę tartą z dodatkiem cukru. Zasmażkę wykładamy na leniwe. Specjał z pewnością zachwyci domowników. Godny uwagi jest również przepis na knedle od Ani Starmach .

Pierogi leniwe
Pierogi leniwe

Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy