Smakosze.pl Przepisy Cudownie puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą idealnie za każdym razem
canva/Dar1930

Cudownie puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą idealnie za każdym razem

20 lipca 2022

Babcine racuchy bez jajek i mleka będą idealne jako słodkie śniadanie czy podwieczorek. Przygotowanie tego lekkiego drożdżowego specjału ze słodkimi jabłkami wcale nie wymaga użycia nabiału. W roślinnej odsłonie będzie równie pyszny. Skusicie się?

Racuchy przygotowywane bez jajek i mleka są znakomite. Wychodzą niezwykle puszyste i delikatne, a kawałki jabłek znakomicie kontrastują z lekkością ciasta. Po rarytas może sięgnąć każdy. Warto spróbować — spodoba się nie tylko dzieciom.

Przepis na babcine racuchy bez jajek i mleka

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej

  • 375 ml ciepłej wody

  • 50 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • 2 średniej wielkości jabłka

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)

  • cukier puder do podania

  • szczypta soli

Przygotowanie babcinych racuchów bez jajek i mleka jest banalnie proste

Do większego kubka wlewamy wodę i rozprowadzamy w niej pokruszone drożdże. W misce umieszczamy mąkę pszenną oraz sól. Mieszamy je, po czym łyżką formujemy dołek do którego dodajemy cukier oraz odmierzony olej. Całość mieszamy, jednocześnie stopniowo wlewając zawartość kubka.

Jabłka myjemy i kroimy je w niezbyt dużą kostkę. Wrzucamy je do ciasta i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, by masa nieco wyrosła. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Łyżką wykładamy masę, formując niezbyt duże placki.

Smażymy je do zrumienienia z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Przed podaniem babcine racuchy bez jajek i mleka warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Tak przygotowane są najlepsze. Smacznego.

Polecamy wam również inne sprawdzone przepisy na placki w wersji na słodko. Na naszej stronie znajdziecie m.in. smakowitą recepturę na racuchy z ananasem , a także sposób na delikatne maślankowe placuszki z bananem .

Babcine racuchy bez jajek i mleka spodobają się każdemu
canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego, kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy