Cudownie puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą idealnie za każdym razem
Babcine racuchy bez jajek i mleka będą idealne jako słodkie śniadanie czy podwieczorek. Przygotowanie tego lekkiego drożdżowego specjału ze słodkimi jabłkami wcale nie wymaga użycia nabiału. W roślinnej odsłonie będzie równie pyszny. Skusicie się?
Racuchy przygotowywane bez jajek i mleka są znakomite. Wychodzą niezwykle puszyste i delikatne, a kawałki jabłek znakomicie kontrastują z lekkością ciasta. Po rarytas może sięgnąć każdy. Warto spróbować — spodoba się nie tylko dzieciom.
Przepis na babcine racuchy bez jajek i mleka
Składniki:
-
750 g mąki pszennej
-
375 ml ciepłej wody
-
50 g świeżych drożdży
-
3 łyżki cukru
-
2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
-
2 średniej wielkości jabłka
-
1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
-
cukier puder do podania
-
szczypta soli
Przygotowanie babcinych racuchów bez jajek i mleka jest banalnie proste
Do większego kubka wlewamy wodę i rozprowadzamy w niej pokruszone drożdże. W misce umieszczamy mąkę pszenną oraz sól. Mieszamy je, po czym łyżką formujemy dołek do którego dodajemy cukier oraz odmierzony olej. Całość mieszamy, jednocześnie stopniowo wlewając zawartość kubka.
Jabłka myjemy i kroimy je w niezbyt dużą kostkę. Wrzucamy je do ciasta i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, by masa nieco wyrosła. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Łyżką wykładamy masę, formując niezbyt duże placki.
Smażymy je do zrumienienia z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Przed podaniem babcine racuchy bez jajek i mleka warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Tak przygotowane są najlepsze. Smacznego.
Polecamy wam również inne sprawdzone przepisy na placki w wersji na słodko. Na naszej stronie znajdziecie m.in. smakowitą recepturę na racuchy z ananasem , a także sposób na delikatne maślankowe placuszki z bananem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
-
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: wszystkiegoslodkiego, kwestiasmaku