Prosty pomysł na słodkie śniadanie. Delikatne maślankowe placki z bananami
Ciężko o lepsze rozpoczęcie dnia niż porcja puszystych maślankowych placków z bananami polanych dużą ilością płynnego miodu. Dzisiaj prezentujemy najlepszy przepis, aby móc łatwo cieszyć się smakiem placuszków. Wystarczy zmiksować banany z maślanką, dodać do nich nieco mąki oraz jajek i całość usmażyć.
Placki z bananów i maślanki są dobrym pomysłem na śniadanie, ponieważ nie wymagają od gotującego zbyt dużych nakładów pracy. A jak wiadomo, o poranku mało kto ma ochotę na skomplikowane przepisy.
Za puszystość placków odpowiada soda oczyszczona, która w połączeniu z kwaśną maślanką, wydziela mnóstwo spulchniającego gazu. Dzięki temu można wyeliminować z receptury drożdże, które, choć dają smaczny rezultat, potrzebują chwili na rozpoczęcie działania.
Przepis na placki maślankowe z bananami
Składniki:
2 banany
250 g mąki pszennej
125 ml maślanki
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
miód
olej
Zacznij od umycia bananów, obrania ich ze skórki i rozgniecenia ich widelcem. Im bardziej dojrzałe owoce, tym placki będą słodsze - warto więc wybrać ciemne sztuki, których normalnie wiele osób nie chce już jeść.
Dodaj do nich jajka, 1 łyżeczkę miodu oraz maślankę. Wymieszaj całość bardzo dokładnie. Następnie wsyp do miski przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Ponownie wymieszaj masę, aż składniki utworzą jednolitą konsystencję.
Na patelni umieść nieco oleju i postaw ją na średnim gazie. Wylewaj na nią porcje ciasta łyżką i smaż z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem oblej je słodkim miodem lub posyp zwykłym cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz patent najlepszych szefów kuchni na aksamitny sernik. Ten tekst wyjawia przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.
Źródło zdjęcia: canva/Olesia Shadrina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne
Źródło: slodkieokruszki