Cukinia na śniadanie - szybka i pożywna owsianka
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, niestety zwykle w tygodniu nie mamy na niego czasu. Z pomocą przychodzi jednak szybka i pożywna owsianka z cukinii na mleku migdałowym. Sprawdź, jak przygotować pełnowartościowe, sycące śniadanie z cukinii w niecałe 10 minut.
Płatki owsiane są niezwykle uniwersalne w smaku, dzięki czemu możesz przygotować z nich pyszne śniadanie z dodatkiem ulubionych owoców i warzyw. Owsianka z cukinią gotowana na mleku migdałowym z bananem i malinami to doskonały pomysł na szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe śniadanie.
Owsiankę możesz również przygotować na mleku krowim, jednak wtedy należy posłodzić mleko. Mleko migdałowe ma intensywny, migdałowy smak i aromat, który doskonałe łączy się z delikatną cukinią i podsmażonym bananem. Całość tworzy bardzo sycący posiłek, który dostarczy nam wielu cennych witamin i energii na cały poranek.
Owsiankę możesz przygotować z ulubionymi owocami, orzechami, czekoladą. Jeśli szukasz pomysłu na słodki początek dnia - tu znajdziesz przepis na kokosową owsiankę o smaku batoników bounty , która doda Ci energii i wprawi w dobry nastrój od samego rana.
Przepis na cukinię na śniadanie, czyli szybką i pożywną owsiankę
Składniki na 1 porcję:
-
pół cukinii
-
2 łyżki płatków owsianych
-
200 ml mleka migdałowego
-
banan
-
garść malin
-
nasiona lnu
Jak przygotować szybką i pożywną owsiankę?
Cukinię zetrzyj na drobne tarce, odsącz nadmiar wody. Zagotuj mleko migdałowe, dodaj do niego płatki owsiane, cukinię i gotuj na wolnym ogniu, aż płatki wchłoną mleko. Na suchej patelni podsmaż pokrojonego w plastry banana.
Do miseczki przełóż owsiankę, połóż plastry banana, dodaj maliny i posyp nasionami lnu.
Smacznego.