Czego lepiej nie jadać na śniadanie?
Śniadania jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Od jego jakości zależeć może nasze samopoczucie przez cały dzień. Podpowiadamy czego unikać i co zdecydowanie warto włączyć do jadłospisu.
Podpowiadaliśmy wam już, kiedy najlepiej zjeść śniadanie . Tym razem na tapet bierzemy produkty, których regularne spożywanie o poranku może przynieść więcej szkody niż pożytku. Sprawdźcie, czy czasem po nie nie sięgacie.
Z czego lepiej zrezygnować?
Niewskazane jest zaczynanie dnia od zjedzenia jogurtu owocowego. Ten, wydawać by się mogło, bezpieczny produkt wcale nie jest aż tak dobrym wyborem. Zazwyczaj bowiem zawiera sporą ilość cukru , co przy regularnym spożyciu może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.
Z tego tez powodu nasze śniadanie nie powinno zawierać słodzonych płatków czy muesli. Jeżeli decydujemy się na zakup gotowego produktu, sprawdźmy skład. Najlepiej będzie przygotować mieszankę w domu, ale jest szansa na znalezienie niezawierających zbędnego cukru produktów w marketach.
Warto także unikać białego pieczywa, zwłaszcza tego tostowego. Zawiera ono zdecydowanie mniej wartości odżywczych niż pełnoziarniste odpowiedniki. Białe pieczywo robione jest z drobno zmielonej mąki, przez co ma wysoki indeks glikemiczny. Po jego spożyciu poziom cukru ulega gwałtownym zmianom. Taki stan nie jest dla nas korzystny.
Podobna sytuacja ma miejsce, gdy spożywamy desery. Sięganie po słodycze o poranku jest więc fatalnym pomysłem. Wypieki pszenne zawierają niewiele błonnika, dużo tłuszczu i znaczną ilość cukru. Zamiast przyjemnego uczucia sytości, będziemy zmęczeni i ospali. Długofalowe skutki takiej diety będą opłakane.
Niekorzystny wpływ na nasze zdrowie będzie miało też śniadanie oparte o smażone kiełbaski czy parówki. Popularne mięsne wyroby są produktami bogatymi wysoko przetworzonymi zawierającymi nasycone kwasy tłuszczowe, które mają negatywny wpływ na nasz organizm. Nierzadko zawierają one dużo soli, która wpływa na zwiększenie ciśnienia krwi.
Co warto zjeść o poranku?
Na śniadanie z powodzeniem możecie przyrządzić jajka np. na parze . Dodajcie do nich sałatkę i kromkę pełnoziarnistego chleba, a będzie smacznie i zdrowo. Ciemne pieczywo powinno stanowić bazę do przygotowywania wszelkich kanapek.
Dobrym pomysłem na sycące śniadanie jest też owsianka zrobiona z płatków owsianych górskich czy gryczanka. Pełne ziarno nasyci nas i sprawi, że nieprędko poczujemy głód. Warto również sięgnąć po naturalny jogurt z owocami i orzechami.
Źródło zdjęcia: canva/Chad Montano
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: o2, zdrowie.wprost