Czekolada dubajska po polsku. Zrobisz ją w kilka chwil, bez skomplikowanych składników
Czekolada to przysmak, który większość osób po prostu uwielbia. Istnieją różne jej rodzaje, z nadzieniem, orzechami czy też z owocami. Wybór smaków jest ogromy. Ostatnio jednak bardzo popularna stała się czekolada dubajska, a my mamy na nią przepis. Koniecznie musicie go wypróbować w domu.
Fenomen czekolady dubajskiej
Od jakiegoś czasu czekolada dubajska jest bardzo gorącym tematem w Internecie. Ludzie się nią dosłownie zachwycają . Jednak jak sama nazwa wskazuje, jej oryginalna wersja jest dostępna tylko w Dubaju. Dlatego zaczęły powstawać coraz to nowe metody, jak taką czekoladę przygotować samodzielnie w domu .
![Słodka czekolada z dodatkami w tle](https://images.iberion.media/images/origin/Slodka_czekolada_49cec2aa41.jpg)
Ten słodki przysmak jest wzbogacony przepysznym nadzieniem pistacjowym, które dosłownie rozpływa się w ustach. Jako że powoli zbliża się Tłusty Czwartek i wkraczamy w świat różnorodnych słodkości, to mamy do zaproponowania przepis na domową czekoladę dubajską .
Czekolada, która podbija ludzkie podniebienia
Czekolada dubajska jest aktualnie fenomenem ze względu na swój niebagatelny smak i przepyszne nadzienie , a jej przygotowanie jest proste . Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 160 g czekolady deserowej
- 50 g płatków kukurydzianych
- 150 g kremu pistacjowego
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować domową wersję czekolady dubajskiej?
Jednym ze składników oryginalnej dubajskiej czekolady jest ciasto kataifi. Jednak bardzo trudno je dostać. Na szczęście można przygotować ten przysmak bez tego jednego składnika .
W pierwszej kolejności rozpuszczamy czekoladę deserową. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej. Cały proces wygląda tak, że przekładamy naszą czekoladę do salaterki, a do garnka nalewamy trochę wody . Następnie ustawiamy miskę na garnku tak, aby wydobywająca się z wody para mogła roztopić czekoladę. Następnie przelewamy część do silikonowej foremki i odstawiamy do lodówki, żeby mogła ostygnąć.
![Rozpuszczona czekolada w małej salaterce](https://images.iberion.media/images/origin/Rozpuszczona_czekolada_8e8551910b.jpg)
W międzyczasie krem pistacjowy mieszamy z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. W kolejnym kroku starannie rozprowadzamy nadzienie w foremce i ponownie nakładamy czekoladę tak, aby nadzienie znalazło się w środku . Całość ponownie wkładamy do lodówki.
Na koniec wyciągamy czekoladę i delektujemy się niesamowitym smakiem .
![Smakowita czekolada dubajska z nadzieniem pistacjowym](https://images.iberion.media/images/origin/Czekolada_6b8ba378f4.jpg)
Sprawdź przepis na babkę ziemniaczaną . Zobacz, jak wygląda ranking najlepszych pierogów świata .