Czy można jeść kiełbasę z białym nalotem? Odpowiedź wcale nie jest oczywista
Biały nalot na kiełbasie nie wygląda dobrze. Co z nią zrobić? Zostawić, a może jednak wyrzucić? Te kwestie wyjaśniamy w artykule i podpowiadamy, w jaki sposób odpowiednio przechowywać ten produkt.
Co oznacza biały nalot na kiełbasie?
Kiełbasa jest popularnym produktem, który używamy jako dodatek do kanapek, zapiekanek, czy bigosu. Swojska kiełbasa apetycznie pachnie i też tak wygląda. Jednak zdarza się, że sięgamy po nią i pojawia się pewien problem. Wszystko przez biały nalot na kiełbasie.
Co oznacza i co mamy zrobić z kiełbasą? Czy od razu pozbyć się jej? Okazuje się, że nie musimy wcale tego robić . Często przyczyna białego nalotu na kiełbasie jest dość prozaiczna. Warto pamiętać, że ten lubiany produkt musimy przechowywać w odpowiednich warunkach.
Czy pozbyć się kiełbasy z białym nalotem?
Kiełbasa nie należy do najzdrowszych produktów, bo zawiera dużo soli i niezdrowych tłuszczów. Często jakość mięsa, z którego została wyprodukowana, pozostawia wiele do życzenia. Niestety kiełbasa zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które szkodzą sercu. Jednak, gdy jemy ją okazjonalnie, nie powinna nam zaszkodzić.
Co zrobić, gdy na kiełbasie pojawił się biały nalot? Od razu pojawia się pytanie o pleśń. Powinniśmy sprawdzić datę ważności i zapach produktu. Jeśli to budzi nasze wątpliwości, należy pozbyć się kiełbasy. Gdy jest zepsuta, staje się też oślizgła. Nigdy nie jedz zepsutego mięsa, bo grozi to śmiertelnym zatruciem. Biały nalot nie musi oznaczać pleśni i pojawia się też na świeżych produktach.
Biay nalot nie zawsze jest groźny
Biały nalot jest warstwą soli i białek, które ulegają krystalizacji podczas przechowywania w lodówce. Po wyjęciu kiełbasy na blat ten nalot zniknie po kilku minutach. Można go też zetrzeć i spokojnie zjeść taką kiełbasę. Pleśń zazwyczaj jest w kolorze szarym, niebieskawym i zielonym.
Pamiętajmy o właściwym przechowywaniu kiełbasy. Wyjmijmy ją z plastikowych opakowań i zapakujmy w pergamin lub papier do żywności. Warto kiełbasę trzymać w specjalnej szufladzie w lodówce, która jest do tego przeznaczona lub na oznakowanych półkach, gdzie panuje odpowiednia temperatura. Pisaliśmy o pysznym patencie na tosty. Podpowiadaliśmy, co zrobić z wędlinami, które zostały nam po świętach.
Źródło: medonet.pl