Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy trzeba obierać warzywa do rosołu?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.01.2022 01:00

Czy trzeba obierać warzywa do rosołu?

rosół
canva/mikafotostok

Od czego zaczynasz gotowanie rosołu? Z pewnością od opłukania mięsa i obrania warzyw. Czy jednak rzeczywiście trzeba obierać warzywa do rosołu? Czy wpłynie to na smak wywaru lub jego wartość odżywczą? A może nieobieranie pozwoli zaoszczędzić trochę czasu? Już odpowiadamy na te pytania.

Obieranie warzyw i niektórych owoców jest formą ich oczyszczania przed spożyciem. W ten sposób zwykle pozbywamy się skórki, która jest zbyt twarda lub niesmaczna. Takim przykładem jest na przykład cebula, czosnek, kalarepa czy pomarańcza. Jednak wiele warzyw i owoców nie wymaga obierania.

Czy trzeba obierać warzywa do rosołu?

Obieranie warzyw do rosołu weszło nam w krew. I z pewnością warto obrać warzywa pochodzące z niezaufanego źródła. Ze skórką usuniemy bowiem część zanieczyszczeń i nawozów.

Jednak z drugiej strony, to właśnie pod skórką warzyw i owoców znajduje się najwięcej cennych składników. Co więcej, skórka często kryje też w sobie wiele aromatu. Dlatego to, czy obieracie warzywa do rosołu jest waszym wyborem.

Jednak z całą pewnością nie musicie obierać warzyw do rosołu ze względów smakowych. Wystarczy, że dobrze je wyszorujecie i opłuczecie. Warzywa te zwykle i tak służą wyłącznie do ugotowania esencjonalnego wywaru, więc nie muszą się ładnie prezentować.

Jeśli zaś chcecie z nich przygotować sałatkę jarzynową, warzywa wystarczy obrać i pokroić. Te gotowane w skórce zachowają nawet nieco więcej składników odżywczych i bardziej zwartą konsystencję.

Jak ugotować rosół?

Składniki:

  • ok. 1 kg mieszanego mięsa (wołowiny, kurczaka)

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • mały por

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie rosołu

Mięso opłucz, włóż do garnka. Z cebuli zdejmij tylko wierzchnią łuskę, przekrój ją na pół, zrumień na palniku lub suchej patelni.

Marchewki, pietruszkę i seler dokładnie wyszoruj i opłucz. Por oczyść z obsuszonych liści, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz.

Warzywa dodaj do mięsa, zalej zimną wodą. Zagotuj na niedużym ogniu, usuń szumowinę. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj na niedużym ogniu ok. 3 godziny. Dopraw do smaku.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak delikatny rosół gotuje Ewa Wachowicz, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na zimowy rosół.

rosół
rosół

Źródło zdjęcia: canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: apetytnapolskie, puszka, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram