Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę
Sałatka jarzynowa jest prostą i smaczną potrawą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowe są warzywa korzeniowe gotowane w mundurkach i osolonej wodzie. Dzięki nim sałatka nabiera charakterystycznego smaku.
Sałatka jarzynowa doprawiona musztardą i majonezem smakuje obłędnie
Sałatka jarzynowa jest kultową potrawą, którą serujemy na święta i większe uroczystości. Sekretem smaku są odpowiednio ugotowane warzywa korzeniowe , a także dodatek jabłka, ogórków kiszonych i pora. Warzywa przełamują słodycz marchewki, ziemniaków i selera.
Niektórzy sałatkę jarzynową doprawiają samym majonezem, inni dodają również jogurt naturalny. Do sałatki oprócz majonezu i jogurtu, warto dodać także łyżeczkę ulubionej musztardy, która podkręci smak całej potrawy.
Ze względu na majonez, por i jabłko, gotową sałatkę jarzynową przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Wyżej wymienione produkty dość szybko się psują, dlatego najlepiej przygotować warzywa w odpowiedniej ilości.
Zawsze sól warzywa na sałatkę jarzynową. Warzywa gotuj w mundurkach
Wszystkie warzywa do sałatki jarzynowej gotuj bez obierania. Warzywa gotowane w mundurkach mają zupełnie inny smak, niż obrane. Są bardziej wyraźne. Marchewki, seler, pietruszki i ziemniaki wyszoruj i włóż do garnka.
Następnie zalej wrzącą wodą, wsyp łyżeczkę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż zmiękną i wbijesz w nie widelec. Po tym czasie ostudź warzywa, obierz i pokrój. Warzywa gotowane w osolonym wrzątku będą o wiele smaczniejsze.
Do ugotowanych warzyw dodaj kilka składników, które wzmocnią smak całej sałatki
W osobnym garnku ugotuj jajka. Do sałatki jarzynowej koniecznie dodaj również białą część pora, ogórki kiszone, groszek konserwowy i jabłko. Por posiekaj, przełóż na durszlak i sparz wrzątkiem. W ten sposób złagodzisz jego smak.
Groszek, jajka i warzywa korzeniowe są słodkie. Por doda lekkiej ostrości, a jabłko i ogórki kiszone kwaskowatości, która urozmaici smak całej potrawy. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę, dopraw musztardą, majonezem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na wielkanocny stół przygotuj również sałatkę jajeczną i galaretki drobiowe w kształcie jajek . Proste, ale efektowne i pyszne dania podbiją serca wszystkich gości.