Smakosze.pl Porady Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę
Screen z filmu pochodzi z kanału Środa Gotuje na Youtube

Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę

21 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sałatka jarzynowa jest prostą i smaczną potrawą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowe są warzywa korzeniowe gotowane w mundurkach i osolonej wodzie. Dzięki nim sałatka nabiera charakterystycznego smaku.

Sałatka jarzynowa doprawiona musztardą i majonezem smakuje obłędnie

Sałatka jarzynowa jest kultową potrawą, którą serujemy na święta i większe uroczystości. Sekretem smaku są odpowiednio ugotowane warzywa korzeniowe , a także dodatek jabłka, ogórków kiszonych i pora. Warzywa przełamują słodycz marchewki, ziemniaków i selera.

Niektórzy sałatkę jarzynową doprawiają samym majonezem, inni dodają również jogurt naturalny. Do sałatki oprócz majonezu i jogurtu, warto dodać także łyżeczkę ulubionej musztardy, która podkręci smak całej potrawy.

Ze względu na majonez, por i jabłko, gotową sałatkę jarzynową przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Wyżej wymienione produkty dość szybko się psują, dlatego najlepiej przygotować warzywa w odpowiedniej ilości.

Jak uratować mętny, nieapetyczny rosół? Prosty patent zadziała od razu

Zawsze sól warzywa na sałatkę jarzynową. Warzywa gotuj w mundurkach

Wszystkie warzywa do sałatki jarzynowej gotuj bez obierania. Warzywa gotowane w mundurkach mają zupełnie inny smak, niż obrane. Są bardziej wyraźne. Marchewki, seler, pietruszki i ziemniaki wyszoruj i włóż do garnka.

Następnie zalej wrzącą wodą, wsyp łyżeczkę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż zmiękną i wbijesz w nie widelec. Po tym czasie ostudź warzywa, obierz i pokrój. Warzywa gotowane w osolonym wrzątku będą o wiele smaczniejsze.

Do ugotowanych warzyw dodaj kilka składników, które wzmocnią smak całej sałatki

W osobnym garnku ugotuj jajka. Do sałatki jarzynowej koniecznie dodaj również białą część pora, ogórki kiszone, groszek konserwowy i jabłko. Por posiekaj, przełóż na durszlak i sparz wrzątkiem. W ten sposób złagodzisz jego smak.

Groszek, jajka i warzywa korzeniowe są słodkie. Por doda lekkiej ostrości, a jabłko i ogórki kiszone kwaskowatości, która urozmaici smak całej potrawy. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę, dopraw musztardą, majonezem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na wielkanocny stół przygotuj również sałatkę jajeczną i galaretki drobiowe w kształcie jajek . Proste, ale efektowne i pyszne dania podbiją serca wszystkich gości.

sałatka jarzynowa.jpg
canva/Zoryanchik
Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji
Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy