Smakosze.pl

canva/500

Jak uratować mętny, nieapetyczny rosół? Prosty patent zadziała od razu

21 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Mętny rosół może skutecznie zniechęcić do jedzenia. Wywar ma brzydki kolor i wygląda bardzo nieapetycznie. Wystarczy jednak, że dodasz do niego surowego ziemniaka. Po 30 minutach gotowania rosół odzyska swój kolor i będzie klarowny.

Dlaczego rosół staje się mętny?

Rosół to nic innego, jak wywar z mięsa i warzyw. Szumowiny, czyli białko uwalniające się pod wpływem gotowania, jest naturalnym zjawiskiem. Zwykle wystarczy zebrać odrobinę piany z wierzchu i wywar jest klarowny. Czasem jednak cały rosół robi się mętny i wygląda nieapetycznie.

Przyczyną mętnienia rosołu jest zwykle gotowanie wywaru na zbyt dużym ogniu lub zalanie mięsa wrzątkiem. Rosół musi gotować się na najmniejszym palniku przez 2- 3 godziny. Mięso zalewaj wyłącznie zimną wodą. Wtedy szumowiny nie będą się pojawiać.

Bardzo ważnym składnikiem rosołu jest cebula opalona nad ogniem. Warzywo nie tylko dodaje smaku i koloru, ale i zapobiega powstawaniu szumowin. Cebulę dodaj do garnka wraz z resztą składników. Zalej zimną wodą i gotuj, a rosół będzie klarowny i pyszny.

surówka z pora i gruszki

Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ

Surowy ziemniak najlepszym sposobem na mętny rosół

Najlepszym sposobem na szumowiny w rosole jest surowy ziemniak, który działa na nie jak magnes. Nieapetyczna piana, która przyczynia się do zmętnienia całego wywaru znika niemal od razu.

Z rosołu zbierz szumowiny łyżką cedzakową. Następnie wrzuć do garnka obranego i przekrojonego na 4 części ziemniaka. Wywar gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie rosół stanie się klarowny.

 

Jak jeszcze pozbyć się szumowin z rosołu?

Do mętnego rosołu możesz dodać również ubitą pianę z 2 białek i gotuj na małym ogniu, aż białka wchłoną całą pianę. Mętny rosół możesz także przecedzić przez sito wyłożone gazą. Szumowiny na niej zostaną.

Innym sposobem jest również dodanie do wywaru goździka i gotowanie na małym ogniu. Goździk również zmniejszy obecność piany i pomoże wyklarować cały rosół.

Sprawdź, dlaczego warto dodać ocet do rosołu . Efekt zachwyci każdego. Z mięsa i warzyw po rosole przygotujesz wyśmienity pasztet . Będzie o wiele lepszym dodatkiem do pieczywa niż kupne wędliny.

rosół.jpg
canva/FoodieMedia

 

kotlety mielone smażone na maśle klarowanym

Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu

CZYTAJ DALEJ
ciasto na Wielkanoc

Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >