Dlaczego należy myć warzywa i owoce przed jedzeniem?
Każde warzywo czy owoc jedzone na surowo powinno zostać umyte — niezależnie od tego, czy usuwamy skórkę, czy też nie. Zaniechanie może się dla nas źle skończyć. Dowiedzcie się, dlaczego i co zrobić, by uniknąć przykrych konsekwencji.
Pisaliśmy już o tym, że mięsa nie powinno się myć przed obróbką termiczną. Wspominaliśmy też, jak dbać o deski do krojenia. Tym razem podpowiadamy jak prawidłowo przygotować warzywa i owoce, które mają zostać zjedzone bez gotowania czy pieczenia.
Dlaczego należy myć spożywane na surowo rośliny?
Nie każdy o tym wie, lecz nawet te warzywa i owoce, które spożywamy bez skórki, powinny być umyte przed konsumpcją. Rezygnacja z ich oczyszczania może doprowadzić do zatruć. Bardzo łatwo bowiem przenieść bakterie dłońmi.
Nie wystarczy też jedynie opłukać produktów z kurzu czy innych widocznych zanieczyszczeń. Na skórce bowiem nadal pozostają nie tylko bakterie, ale też pestycydy oraz inne środki użyte do zachowania warzyw i owoców w dobrym stanie podczas transportu.
Ta sytuacja dotyczy zwłaszcza produktów, których struktura jest złożona i sprzyja gromadzeniu się brudu np. cytrusów czy sałat. Nawet widoczne zanieczyszczenia bywają w tym przypadku trudne do wyeliminowania.
Jak poprawnie umyć warzywa i owoce?
Najskuteczniejszą metodą pozbycia się z warzyw i owoców bakterii oraz innych drobnoustrojów jest wykorzystanie 5-procentowego roztworu octu. Ta prosta mikstura przyda się zwłaszcza wtedy, gdy owoc trudno jest podzielić na części.
Cytrusy, a także warzywa, które mają twardą i odporną skórkę, możemy też sparzyć lub wyszorować szczoteczką. Takie postępowanie pomoże nam usunąć również znajdujące się na produktach substancje, których użyto do zabezpieczenia ich w transporcie.
Źródło zdjęcia: canva/Nungning20
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: parenting, doz