Dlaczego warto dodać do rosołu kostkę lodu?
Rosół z dodatkiem kostki lodu może wydawać się co najmniej irracjonalnym pomysłem. Okazuje się, że za jej sprawą zupa staje się bardziej klarowna. Jednak istnieje więcej sposobów na osiągnięcie takiego efektu.
Większość smakoszy zapewne się zgodzi, że idealny rosół powinien charakteryzować się nienaganną klarownością. Każdy korzysta z różnych metod na to, by kultowa zupa zachęcała do zajadania samym wyglądem. Okazuje się, że pomocna może być najzwyklejsza kostka lodu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół z niecodziennym dodatkiem
Nie da się ukryć, że mętny rosół nie prezentuje się nazbyt apetycznie. Mało kto chciałby zajadać zupę, która pozostawia pod tym względem wiele do życzenia . Na szczęście w prosty sposób możemy uniknąć takiego scenariusza.
Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego niektórzy szefowie kuchni wzbogacają rosół o ocet . Dziś przyjrzymy się bliżej dodatkowi w postaci kostek lodu. Właśnie za ich sprawą nasz rosół będzie cechował się idealną klarownością.
Jeśli nasz rosół wyszedł mętnie, wówczas powinniśmy go doprowadzić do wrzenia i wrzucić do garnka kostkę lodu . Taki zabieg sprawi, że zupa niemal natychmiast stanie się bardziej klarowna. Podobny efekt osiągniemy również za pomocą innych dodatków.
Zamiast kostek lodu możemy użyć również kilku plastrów pomidora . Jednak najlepiej po prostu nie doprowadzić do tego, by zupa stała się mętna. Jakimi zasadami powinniśmy się kierować podczas gotowania?
Rosół już nigdy nie wyjdzie mętny
Najważniejszą z zasad, których należy przestrzegać w trakcie przygotowywania rosołu, to umieszczanie mięsa w zimnej wodzie . Zmniejszamy wówczas szansę na kulinarne rozczarowanie. Oprócz tego rosół będzie o wiele smaczniejszy.
Skoro już mowa o mięsie na rosół, warto zapamiętać, by nie umieszczać w wywarze zamrożonego mięsa. Wtedy znacząco rośnie ryzyko, że nasza zupa wyjdzie mętna. Na co jeszcze zwracać uwagę?
Niektórzy smakosze wzbogacają rosół o kilka łupin cebuli. Dzięki nim zupa będzie bardziej klarowna, a jej kolor zachęci do zajadania nawet najbardziej wybredne osoby. Pamiętajmy także o tym, że rosół nie lubi pospiechu.
Dobry rosół powinien gotować się przez minimum trzy godziny. Od czasu do czasu należy zbierać szumowiny. W ten sposób zupa nie będzie mętna. Gotowy rosół możemy przecedzić przez sitko. Wówczas stanie się on bardziej klarowny. Warto zapoznać się również ze wskazówkami Magdy Gessler .
Canva / gbh007
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Garneczki; Gotujmy; Winiary