Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto dodać do żurku chrzan? Powody zachwycają
canva/Darius Dzinnik

Dlaczego warto dodać do żurku chrzan? Powody zachwycają

6 kwietnia 2022

Chrzan jest wyrazistym i niezwykle aromatycznym warzywem, które podkreśli niejedno danie. Żurek również nabierze charakteru, gdy listę jego składników rozszerzymy o ostry dodatek. Wystarczą 3 łyżki, by smak nabrał głębi. Sprawdźcie nasz nowy przepis, a zachwytom nie będzie końca.

Chrzan jest wielkanocnym klasykiem. Podajemy go do jaj, pasztetów czy białej kiełbasy . Także żurek zyska na smaku, jeśli dodamy do niego trochę świeżo startego, charakternego korzenia. Tradycyjny specjał stanie się wyrazisty i nieco pikantniejszy. Podpowiadamy jak go zrobić.

Przepis na wyrazisty żurek z chrzanem

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • 1,5 litra zakwasu na żurek

  • 3 białe kiełbasy parzone

  • 1 kiełbasa śląska

  • 200 g boczku

  • 1 większa cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • garść suszonych grzybów

  • 3 jajka

  • 3 łyżki chrzanu

  • pół szklanki śmietany 30%

  • 1 łyżka majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy je na 10 minut. Jajka gotujemy na twardo, studzimy je i obieramy ze skorupek. Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę śląską kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim boczek oraz kiełbasę śląską. W dużym garnku zagotowujemy bulion. Zmniejszamy moc palnika i dalej podgrzewamy. Cebulę obieramy i kroimy ją na ćwiartki, a czosnek miażdżymy w prasce.

Warzywa dodajemy do garnka. Doprawiamy zupę majerankiem. Białe kiełbasy nacinamy i również przenosimy je do gotującego się dania. Podgrzewamy całość do czasu, aż zmiękną. Wtedy usuwamy je z garnka. Suszone grzyby odsączamy z wody i wrzucamy do żurku.

Wlewamy zakwas i mieszamy. Sprawdzamy smak. Jeśli żurek jest odpowiednio kwaśny, dodajemy chrzan. Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Pod koniec solimy danie. Żurek podajemy z pokrojoną kiełbasą i jajkiem na twardo.

Chrzan wzbogaci smak żurku
Chrzan wzbogaci smak żurku

Źródło zdjęcia: canva/SergeyChayko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy