Dlaczego warto dodać do żurku chrzan? Powody zachwycają
Chrzan jest wyrazistym i niezwykle aromatycznym warzywem, które podkreśli niejedno danie. Żurek również nabierze charakteru, gdy listę jego składników rozszerzymy o ostry dodatek. Wystarczą 3 łyżki, by smak nabrał głębi. Sprawdźcie nasz nowy przepis, a zachwytom nie będzie końca.
Chrzan jest wielkanocnym klasykiem. Podajemy go do jaj, pasztetów czy białej kiełbasy . Także żurek zyska na smaku, jeśli dodamy do niego trochę świeżo startego, charakternego korzenia. Tradycyjny specjał stanie się wyrazisty i nieco pikantniejszy. Podpowiadamy jak go zrobić.
Przepis na wyrazisty żurek z chrzanem
Składniki:
-
1,5 litra bulionu warzywnego
-
1,5 litra zakwasu na żurek
-
3 białe kiełbasy parzone
-
1 kiełbasa śląska
-
200 g boczku
-
1 większa cebula
-
2 ząbki czosnku
-
garść suszonych grzybów
-
3 jajka
-
3 łyżki chrzanu
-
pół szklanki śmietany 30%
-
1 łyżka majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy je na 10 minut. Jajka gotujemy na twardo, studzimy je i obieramy ze skorupek. Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę śląską kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim boczek oraz kiełbasę śląską. W dużym garnku zagotowujemy bulion. Zmniejszamy moc palnika i dalej podgrzewamy. Cebulę obieramy i kroimy ją na ćwiartki, a czosnek miażdżymy w prasce.
Warzywa dodajemy do garnka. Doprawiamy zupę majerankiem. Białe kiełbasy nacinamy i również przenosimy je do gotującego się dania. Podgrzewamy całość do czasu, aż zmiękną. Wtedy usuwamy je z garnka. Suszone grzyby odsączamy z wody i wrzucamy do żurku.
Wlewamy zakwas i mieszamy. Sprawdzamy smak. Jeśli żurek jest odpowiednio kwaśny, dodajemy chrzan. Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Pod koniec solimy danie. Żurek podajemy z pokrojoną kiełbasą i jajkiem na twardo.
Źródło zdjęcia: canva/SergeyChayko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jabłka w szlafrokach to hit każdego rodzinnego spotkania. Wystarczy kilka tanich składników
-
Jak zrobić ucieraną babkę wielkanocną? Sekret tkwi w 1 detalu
-
Pieczarki w chrupiącej serowej panierce. Prosty i niedrogi smakołyk
Źródło: stylzycia.radiozet, newsy.gotujmy