Dlaczego warto dodać ocet do faworków?
Kruche i chrupiące faworki są ważnym elementem Tłustego Czwartku dla wielu smakoszy. Żeby osiągnąć spodziewane efekty, do ciasta warto dodać octu. Już jedna łyżka sprawi, że faworki będą delikatne i nie wciągną zbyt dużo tłuszczu. Sprawdźcie ten patent koniecznie.
Nasze babcie wiedziały, że faworki będą kruche, jeśli użyje się alkoholu. Zazwyczaj dodaje się spirytus, choć niektórzy wlewają też piwo. Procentowy trunek ma za zadanie nadać chrustowi charakterystycznej dla niego kruchości i delikatności. Ocet jednak spełni tę funkcję równie dobrze, a jest tańszy i bezpieczniejszy.
Przepis na kruche faworki z dodatkiem octu
Składniki:
4 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka octu 6%
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
5 czubatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszaj wraz z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, ocet i śmietanę. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy na stolnicę i uderzamy w nie wałkiem.
Gdy raz je w ten sposób rozpłaszczymy, znów formujemy kulę i ponownie rozbijamy. Czynności powtarzamy przez 10 do 15 minut — dzięki temu zabiegowi potem uzyskamy kruche faworki. Tak potraktowane ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek.
Wykrawamy z niego prostokąty o grubości 3-4 cm i długości 9-10 cm. W środku każdego z kawałków robimy nacięcie i wywijamy przez nie drugi koniec ciasta. W sporym garnku rozgrzewamy tłuszcz.
Smażymy na nim uformowany chrust do czasu, aż uzyskamy pożądany złoty kolor. Gotowe faworki, układamy na ręczniku papierowym i pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodny wyrób posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Źródło zdjęcia: canva/Madeleine_Steinbach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ofeminin