Dlaczego warto pić sok z buraka? Lista zalet powala
Burak jest pysznym warzywem, po które powinniśmy sięgać zdecydowanie częściej niż tylko przy niedzielnym obiedzie. Jego sok ma przyjemnie orzeźwiający smak i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Sprawdzi się doskonale w sezonie jesienno-zimowym, gdy nietrudno o infekcję. Wspomoże nas też w profilaktyce wielu chorób. Sprawdźcie, dlaczego warto pić go regularnie.
Sałatki czy surówki z buraka pozwalają nam do diety włączyć buraka gotowanego lub pieczonego. O wiele więcej wartości będzie on miał jednak wtedy, gdy spożyjemy go bez obróbki termicznej, podczas której tracimy część zawartych w nim dobroczynnych substancji. Rozwiązaniem tego problemu jest sięganie po bogaty w szereg witamin i minerałów sok z tego warzywa.
Dlaczego warto sięgać po sok z buraka?
Buraki zawierają szereg korzystnie wpływających na zdrowie substancji. Do najważniejszych należy m.in. żelazo , o którego właściwą zawartość w organizmie powinny szczególnie dbać kobiety oraz osoby cierpiące na anemię.
Co więcej, w soku z tego warzywa zawarte są witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek . Wpływają one też pozytywnie na pracę układu nerwowego. Soku z buraka nie powinny więc zatem unikać osoby z depresją czy obniżonym nastrojem.
Sok z buraka wspomoże też leczenie cukrzycy. Niski indeks glikemiczny buraka sprawia, że sięgać po niego mogą diabetycy. Poza dostarczeniem szeregu składników odżywczych pomoże on przywrócić zaburzoną w przebiegu cukrzycy równowagę kwasowo-zasadową w organizmie .
Zawarta w soku z buraka betanina sprawia, że jest on produktem o właściwościach antyoksydacyjnych, antyseptycznych i przeciwzapalnych. Z tego względu warto go spożywać przy wszelkich infekcjach i stanach zapalnych. Szczególnie przyda się w leczeniu kaszlu — złagodzi jego objawy i wzmocni układ odpornościowy.
Z dobroczynnych właściwości soku z buraka skorzystają też osoby aktywnie uprawiające sport. Zawarte w burakach azotany w procesach metabolicznych przekształcają się w tlenek azotu, który poprawia ukrwienie mięśni i wydolność organizmu.
Sok z buraków wesprze nas również w walce z nadwagą i otyłością. Zawiera on bowiem dużo błonnika — składnika, który doskonale reguluje przemianę materii i wpływa na zwiększenie poczucia sytości. Warto zatem wypić go do posiłku, bo nie tylko nas orzeźwi, ale też pomoże uniknąć podjadania.
Napój z buraka poprawia również ogólną kondycję organizmu, w tym także wygląd skóry. Regularne jego spożywanie przyczyni się do spowolnienia procesów starzenia, obniżenia ciśnienia krwi oraz poprawnej regulacji poziomu cholesterolu.
Źródło zdjęcia: canva/OlgaMiltsova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu - pobudzenie i wzmocnienie odporności
-
Makaron ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami - prosty przepis na obiad
Źródło: medonet