Smakosze.pl Dieta Dlaczego warto pić sok z kalarepy?
canva.com/Nungning20, Getty Images

Dlaczego warto pić sok z kalarepy?

14 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kalarepa jest dość niedocenionym warzywem, choć pełna jest dobroczynnych substancji i właściwości. Picie jej soku jest jeszcze łatwiejszym sposobem na dostarczanie ich do organizmu. Pomaga poprawić trawienie, a także korzystnie wpływa na układ odpornościowy.

Kalarepa to odmiana kapusty - została specjalnie wyhodowana jako gatunek mający mieć większą wytrzymałość na trudne warunki atmosferyczne oraz rosnący w surowych klimatach.

Jej kulinarne zastosowania zna praktycznie cały świat - często można znaleźć ją jako składnik zup, sałatek, kanapek czy surówek. Jeśli nie przepadasz za jej twardością, sięgnij po pyszny i zdrowy sok.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Właściwości soku z kalarepy

Kalarepa zawiera bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, dlatego świetnie poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wydłuża uczucie sytości po posiłku. Takie działanie pozwala ułatwić chudnięcie.

W kalarepie znajdziemy karotenoidy, witaminy A, C, K oraz te z grupy B. Poza witaminami, znajdują się w niej również potas, fosfor, wapń, żelazo, miedź i mangan . Dodatkowym atutem są antyoksydanty, które chronią przed licznymi problemami zdrowotnymi.

Sok z kalarepy na astmę i cholesterol

Wyżej wymienione antyoksydanty są skutecznym sposobem na uporanie się z problemami związanymi z astmą. Świeżo wyciśnięty sok ułatwia oczyszczanie płuc, a także zmniejsza objawy astmy.

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Dla ludzi z wysokim cholesterolem pozytywna jest obecność fosforu w kalarepie. Minerał ten poprawia pracę układu krwionośnego, a także zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi.

Jak zrobić sok z kalarepy?

Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy dokładnie umytą i nieobraną kalarepą pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do sokowirówki, wraz z jabłkiem oraz świeżo siekaną natką pietruszki.

Dla poprawienia smaku warto dodać łyżkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny oraz szczyptę cukru. Jedna szklanka soku pita rano i wieczorem szybko powinna dać wymierne efekty.

Kalarepa
undefined

Źródło: canva.com/Michel VIARD, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy