Dlaczego warto pić sok z kalarepy?
Kalarepa jest dość niedocenionym warzywem, choć pełna jest dobroczynnych substancji i właściwości. Picie jej soku jest jeszcze łatwiejszym sposobem na dostarczanie ich do organizmu. Pomaga poprawić trawienie, a także korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
Kalarepa to odmiana kapusty - została specjalnie wyhodowana jako gatunek mający mieć większą wytrzymałość na trudne warunki atmosferyczne oraz rosnący w surowych klimatach.
Jej kulinarne zastosowania zna praktycznie cały świat - często można znaleźć ją jako składnik zup, sałatek, kanapek czy surówek. Jeśli nie przepadasz za jej twardością, sięgnij po pyszny i zdrowy sok.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Właściwości soku z kalarepy
Kalarepa zawiera bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, dlatego świetnie poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wydłuża uczucie sytości po posiłku. Takie działanie pozwala ułatwić chudnięcie.
W kalarepie znajdziemy karotenoidy, witaminy A, C, K oraz te z grupy B. Poza witaminami, znajdują się w niej również potas, fosfor, wapń, żelazo, miedź i mangan . Dodatkowym atutem są antyoksydanty, które chronią przed licznymi problemami zdrowotnymi.
Sok z kalarepy na astmę i cholesterol
Wyżej wymienione antyoksydanty są skutecznym sposobem na uporanie się z problemami związanymi z astmą. Świeżo wyciśnięty sok ułatwia oczyszczanie płuc, a także zmniejsza objawy astmy.
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Dla ludzi z wysokim cholesterolem pozytywna jest obecność fosforu w kalarepie. Minerał ten poprawia pracę układu krwionośnego, a także zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi.
Jak zrobić sok z kalarepy?
Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy dokładnie umytą i nieobraną kalarepą pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do sokowirówki, wraz z jabłkiem oraz świeżo siekaną natką pietruszki.
Dla poprawienia smaku warto dodać łyżkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny oraz szczyptę cukru. Jedna szklanka soku pita rano i wieczorem szybko powinna dać wymierne efekty.
Źródło: canva.com/Michel VIARD, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: zywienie.abczdrowie.pl