Smakosze.pl Przepisy Do mięsa na kotlety mielone dodaję ten aromatyczny składnik. Danie staje się idealnie soczyste, każdy chce dokładkę
Canva/Radist

Do mięsa na kotlety mielone dodaję ten aromatyczny składnik. Danie staje się idealnie soczyste, każdy chce dokładkę

13 grudnia 2023

Czy lubicie kotlety mielone? Jeśli tak, to mój przepis przypadnie wam do gustu. Do mielonych dodaję składnik, który nadaje im wyjątkowej soczystości. Polubi go każdy smakosz i chętnie sięgnie po dokładkę takich kotletów.

Kotlety mielone z boczkiem soczyste i pyszne

Kotlety mielone często gościły na moim stole. Chętnie robiłam je na obiad, bo są smaczne i proste w przygotowaniu. Rodzina też za nimi przepada. Jednak ostatnio trochę inaczej przyrządzam to lubiane danie obiadowe.

Wszystko dzięki znakomitemu przepisowi na mielone z boczkiem. Dzięki temu lubianemu dodatkowi mielone są bardzo soczyste. Mają też wyrazisty smak i stały się w moim domu kulinarnym hitem . Takie urozmaicenie mielonych wszystkim polecam. Dodajcie do nich boczek i cieszcie się smakiem tego pysznego dania.

boczek
Canva/oceane2508
Te naleśniki są najlepsze do wszelkich krokietów. 1 składnik na liście to kompletne zaskoczenie

Jak zrobić mielone z boczkiem?

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 30 dkg boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej
  • bułka tarta

Przyrządzenie mielonych z boczkiem zaczynamy od pokrojenia boczku i podsmażenia go na patelni. Po chwili dorzucamy posiekaną cebulę, a następnie składniki odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ostudzony boczek i cebulę.

Do składników dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawimy na 30 minut. Po upływie tego czasu jeszcze raz mieszamy masę i formujemy kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Mielone z boczkiem kuszą doskonałym smakiem

Kotlety powinny być usmażone na złoty kolor. Możemy podawać je z ziemniakami i buraczkami lub ulubioną surówką. Dzięki dodaniu boczku danie jest bardzo soczyste, mięciutkie i ma wyrazisty smak. Kotlety mają też chrupiące skórkę i aż proszą się o dokładkę.

Polecam ten sposób na urozmaicenie smaku kotletów mielonych. Prosty składnik wiele zmienia i sprawia, że tradycyjne mielone smakują jeszcze lepiej niż zwykle . U mnie w domu są bardzo lubiane i zwykle już teraz tylko takie robię. Boczek nadaje im znakomitego smaku. Pisaliśmy o tym, jakie kotlety Tomasz Strzelczyk robi z mięsa mielonego. Podawaliśmy przepis na mielone z pieca zawijane w boczek.

kotlety mielone
Canva/manyakotic

Źródło: winiary.pl

Co roku na Wigilię przyrządzam ten bigos. Z tego przepisu korzystała jeszcze moja prababcia
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy 2 banany dziennie? Zmiany są wręcz nieuniknione
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy