Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Jeśli lubicie kotlety mielone, to przepis Tomasza Strzelczyka na to danie, przypadnie wam do gustu. Mięso wychodzi soczyste, mięciutkie, a sos sprawia, że potrawa po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbujcie ten przepis i zróbcie pyszny obiad.
Kotleciki frykadelki czarują smakiem
Kotlety mielone często goszczą na stołach Polaków. Są wprost idealna na rodzinny obiad. Danie słynie ze smaku i łatwości przygotowania. Jeśli jednak już trochę znudziły się wam te popularne kotlety, pora wypróbować nowy przepis.
Polecamy znakomite kotleciki frykadelki od Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz przyrządza je w smacznym sosie z marchewką i groszkiem. Takie danie podbije wasze podniebienia i zaspokoi nawet największy głód. Zróbcie obiad jak Tomasz Strzelczyk i cieszcie się smakiem delikatnego mięsa.
Zamiast kapusty i grzybów robię zupełnie inny farsz. Te pierogi są hitem na świątecznym stoleJak zrobić frykadelki z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- 400 ml mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 1 łyżka ostrej musztardy
Składniki na sos:
- 4 marchewki
- 150 g groszku
- łyżka masła
- 200 ml śmietanki 36%
- 300 ml wody
- natka pietruszki
Do mięsa dodajemy łyżkę soli i wyrabiamy. Siekamy cebulę i dodajemy ją do mięsa, wbijamy jajka i wsypujemy 5 łyżek mąki. Wlewamy też 400 ml mleka i doprawiamy pieprzem oraz łyżką ostrej musztardy. Dalej wyrabiamy masę.
Teraz przyrządzamy sos. Marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy ją w garnku w niewielkiej ilości wody. Dodajemy groszek, po ugotowaniu warzyw odcedzamy je, ale wody nie wylewamy. Do garnka wrzucamy masło, mąkę i rozprowadzamy. Dodajemy trochę wody z groszku i marchewki.
Soczyste mięso w sosie polubią smakosze
Do sosu dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Gdy sos zacznie wrzeć, to dodajemy groszek i marchewkę. Teraz smażymy kotlety na rozgrzanym oleju. Powinny wyjść rumiane z dwóch stron. Przekładamy do garnka i wlewamy sos. Frykadelki z sosem są już gotowe do podania.
Będą smakować z gniecionymi ziemniakami. Możne zjeść je też z kaszą. Danie jest wyśmienite i bardzo pożywne. Mięso zachwyca delikatnością, a sos nadaje kremowego smaku temu daniu. Polecam go na rodzinny obiad. Pisaliśmy o doskonałych kotletach rybnych. Radziliśmy, jak przyrządzić karkówkę po zbójnicku.
Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA