Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.12.2023 16:38

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad

frykadelki od Strzelczyka
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Jeśli lubicie kotlety mielone, to przepis Tomasza Strzelczyka na to danie, przypadnie wam do gustu. Mięso wychodzi soczyste, mięciutkie, a sos sprawia, że potrawa po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbujcie ten przepis i zróbcie pyszny obiad.

Kotleciki frykadelki czarują smakiem

Kotlety mielone często goszczą na stołach Polaków. Są wprost idealna na rodzinny obiad. Danie słynie ze smaku i łatwości przygotowania. Jeśli jednak już trochę znudziły się wam te popularne kotlety, pora wypróbować nowy przepis. 

Polecamy znakomite kotleciki frykadelki od Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz przyrządza je w smacznym sosie z marchewką i groszkiem. Takie danie podbije wasze podniebienia i zaspokoi nawet największy głód. Zróbcie obiad jak Tomasz Strzelczyk i cieszcie się smakiem delikatnego mięsa. 

frykadelki od Strzelczyka
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Zamiast kapusty i grzybów robię zupełnie inny farsz. Te pierogi są hitem na świątecznym stole

Jak zrobić frykadelki z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka ostrej musztardy

Składniki na sos:

  • 4 marchewki
  • 150 g groszku
  • łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 300 ml wody
  • natka pietruszki

Do mięsa dodajemy łyżkę soli i wyrabiamy. Siekamy cebulę i dodajemy ją do mięsa, wbijamy jajka i wsypujemy 5 łyżek mąki. Wlewamy też 400 ml mleka i doprawiamy pieprzem oraz łyżką ostrej musztardy. Dalej wyrabiamy masę.

Teraz przyrządzamy sos. Marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy ją w garnku w niewielkiej ilości wody. Dodajemy groszek, po ugotowaniu warzyw odcedzamy je, ale wody nie wylewamy. Do garnka wrzucamy masło, mąkę i rozprowadzamy. Dodajemy trochę wody z groszku i marchewki. 

Soczyste mięso w sosie polubią smakosze

Do sosu dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Gdy sos zacznie wrzeć, to dodajemy groszek i marchewkę. Teraz smażymy kotlety na rozgrzanym oleju. Powinny wyjść rumiane z dwóch stron. Przekładamy do garnka i wlewamy sos. Frykadelki z sosem są już gotowe do podania.

Będą smakować z gniecionymi ziemniakami. Możne zjeść je też z kaszą. Danie jest wyśmienite i bardzo pożywne. Mięso zachwyca delikatnością, a sos nadaje kremowego smaku temu daniu. Polecam go na rodzinny obiad. Pisaliśmy o doskonałych kotletach rybnych. Radziliśmy, jak przyrządzić karkówkę po zbójnicku. 

frykadelki od Strzelczyka
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA