Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te naleśniki są najlepsze do wszelkich krokietów. 1 składnik na liście to kompletne zaskoczenie

Te naleśniki są najlepsze do wszelkich krokietów. 1 składnik na liście to kompletne zaskoczenie

Naleśniki ziemniaczane
YT/Pani M-kuchnia smakowita

Naleśniki do krokietów muszą być cienkie i elastyczne. Sposobów na uzyskanie ciasta, z którego takie właśnie sztuki usmażymy, jest kilka, lecz jedna zagwarantuje nam sukces. Do jej zrobienia trzeba wykorzystać popularne warzywo. Dla wielu osób może to być zaskoczenie.
 

Naleśniki idealne do krokietów i nie tylko

Cienkie i delikatne naleśniki posmakują każdemu i niekoniecznie jedynie w krokietach. Masa na taki rarytas musi być jednak właściwe skomponowana. Przepis, na który niedawno wpadłam, zagwarantuje znakomite rezultaty.

W pierwszej chwili mocno mnie zaskoczył, bo na liście składników znalazłam produkt, którego wcześniej nie dodawałam do ciasta na naleśniki. Po usmażeniu jednak okazało się, że znakomicie zapracował, dając mi ciasto tak elastyczne, jak nigdy wcześniej. Co wrzuciłam? Dowiecie się w dalszej części materiału.

elastyczne naleśniki.jpg
Canva / Woldee
Z 4 prostych składników robię przysmak z czasów PRL. Cała rodzina go uwielbia, na 1 kawałku się nie kończy

Przepis na naleśniki z dodatkiem ziemniaków

Ciasto na naleśniki można i warto zrobić z dodatkiem ziemniaków. Ugotowana i ubita na purée bulwa nada mu niesamowitej sprężystości i nawet cienkie sztuki rarytasu nie będą się rwały. Farsz zamkniemy więc bez większego wysiłku. I o to nam właśnie chodzi.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 3 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 15 g masła
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie naleśników tak elastycznych, by zamknąć w nich farsz na krokiety, nie jest proste. Z ziemniaczanym ciastem jednak na pewno się uda. W zamieszczonej poniżej instrukcji wyjaśniam jak je zrobić.

Jak zrobić delikatne naleśniki? Postawcie na dodatek ziemniaków

Wykonanie naleśników zaczynam od obrania, umycia i ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Miękkie warzywo odcedzam, na dnie garnka pozostawiając nieco wody z gotowania — mniej więcej tyle, by dno było pokryte na wysokość centymetra. Dodaję masło i ubijam na kremową masę.

Studzę całość, a następnie łączę z jajkami i solą. Wsypuję mąkę i starannie ją rozprowadzam. Wlewam też mleko — ilość dopasowując do tego, jak gęste ciasto chce uzyskać.

W tym przypadku zależy mi na dość płynnej masie, bo będą smażyć bardzo cienkie naleśniki. Masę odstawiam na 30 minut, by odpoczęła. Smakołyk przyrządzam na gorącej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.

Jak podawać naleśniki ziemniaczane?

Wyrób nie tylko jest świetną bazą do wszelkich świątecznych krokietów, ale też w ogóle do faszerowania bogatymi mieszankami wytrawnymi. Są bardzo elastyczne i nie przerywają się, dzięki czemu nawet ciężki farsz z nich nie wypadnie.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na naleśniki. Polecamy przepis na gryczany specjał — jest pozbawiony produktów odzwierzęcych i z pewnością przypadnie do gustu alergikom. Dzieciom mogą spodobać się naleśniki budyniowe, które fantastycznie smakują ze słodkim twarożkiem.

ugotowane ziemniaki do krokietów.jpg
Canva / Jannissimo

Źródło: YouTube Panie M-kuchnia smakowita