Smakosze.pl Przepisy Dodaj do ciasta na naleśniki. Wyjdą obłędnie puszyste i pyszne jak nigdy
Fot. Shutterstock

Dodaj do ciasta na naleśniki. Wyjdą obłędnie puszyste i pyszne jak nigdy

17 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o nudnych klasycznych naleśnikach. Ich poniższa wersja jest tak smaczna, że można ją pałaszować nawet bez nadzienia. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je ze słodkim lub wytrawnym farszem. W każdej wersji będą smakować nieziemsko.

Naleśniki na grubo

Naleśniki są daniem, które zna i uwielbia każdy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ten przysmak może smakować jeszcze lepiej. Na ulepszeniu przepisu zyska przede wszystkim konsystencja ciasta. Wystarczy, że do ciasta na naleśniki dodasz składnik, który zagwarantuje, że naleśniki po usmażeniu wyjdą puszyste i delikatne.

Danie w tej wersji zasmakuje całej rodzinie. Pamiętaj jednak, że smak naleśników uzależnia tak bardzo, że będziesz musiała przygotowywać bardzo często. Wypróbuj przepis , a nie zawiedziesz się.

ciasto naleśnikowe.jpg
Fot. Canva
Już nie Lidl i Biedronka. Tutaj zrobisz najtańsze zakupy, odczuwalna różnica w cenach

Niezbędny składnik naleśników

Aby naleśniki były puszyste, do ciasta należy dodać drożdże. Tak właśnie podaje się tradycyjne naleśniki na Węgrzech. Poniższy przepis przewiduje, aby użyć świeżych drożdży, ale możesz użyć także tych suchych. Ich proporcje oraz pozostałe składniki poznasz, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się wskazówek, a naleśniki wyjdą idealne.

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier
  • olej

Przepis na puszyste ciasto na naleśniki

Przygotowanie naleśników rozpocznij od zrobienia zaczynu z drożdży . W tym celu do miski wlej ciepłe, ale nie gorące, mleko. Dodaj pokruszone drożdże oraz odrobinę cukru.

Składniki dokładnie wymieszaj, aby połączyły się w jednolitą mieszaninę. Zaczyn pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .

Do miski wsyp mąkę i odrobinę soli . Wbij jajka oraz wlej wyrośnięty zaczyn. Za pomocą miksera wymieszaj składniki. Przygotowane ciasto powinno być jednolite i pozbawione grudek.

Następnie na patelni rozgrzej odrobinę oleju . Na patelni za pomocą chochli rozprowadź odrobinę ciasta. Placki smaż z dwóch stron, do momentu zarumienia i wyrośnięcia naleśników. Gotowe możesz podawać zarówno na słodko, jak i na słono, bo w każdej wersji smakują obłędnie .

Sprawdź także, w jakim sklepie zrobisz obecnie najtańsze zakupy oraz dowiedz się, jaka ryba jest najzdrowsza .

naleśniki.jpg
Fot. Canva
Przekrój papryki i nadziej tym farszem. Zachwyty gwarantowane
Napakowana białkiem i witaminami, do tego chroni przed rakiem. Najlepsza ryba, jaką możesz kupić
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy