Domowa hodowla pieczarek - krok po kroku
Pieczarki jedzone są na całym świecie - grzyb ten jest banalnie prosty w uprawie, smaczny i dostarcza całkiem sporo substancji odżywczych. Najczęściej hodowany jest na ogromną przemysłową skalę w specjalnych halach. Poniżej przedstawiamy prostszy i zdrowszy domowy sposób na wyhodowanie pieczarek.
Ostatnimi czasy wiele sklepów ogrodniczych umożliwia swoim klientom kupienie zestawów do domowej uprawy pieczarek. Taka hodowla zdobywa coraz większą ilość fanów, ponieważ cały proces jest banalnie prosty - wystarczy mieć specjalne podłoże i odrobinę wolnej przestrzeni.
Domowa hodowla pieczarek
Domową uprawę tych grzybów można rozpocząć niezależnie od pory roku i temperatury panującej poza domem. Opieka konieczna do wyhodowania grzybów jest wyjątkowo minimalna, trzeba jednak spełnić kilka prostych warunków.
Najważniejsza jest odpowiednia temperatura. Aby grzybnia wydawała owocniki, temperatura powietrza w pomieszczeniu musi oscylować od 12 stopni Celsjusza do maksymalnie 20. Inaczej uprawa się nie uda i cały wysiłek pójdzie na marne.
Po zakupie specjalnej kostki, która składa się zarówno z grzybni, jak i odpowiedniego podłoża, zawierającego obornik lub inny nawóz, należy ją rozpakować i wstawić do zwykłej drewnianej skrzynki. Kostkę zasypuje się torfem dołączonym do zestawu, który pozwala zachować odpowiedni poziom wilgotności.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu.
Regularne podlewanie to klucz do sukcesu
Podobnie jak dziko rosnące grzyby, pieczarki potrzebują odpowiedniego poziomu wilgotności do wzrostu. Dlatego tak istotne jest podlewanie grzybni niewielką ilością wody co kilka dni. Podłoże musi być ciągle wilgotne, aby grzybnia mogła odpowiednio dobrze funkcjonować.
Pierwsze grzyby pojawią się po około 3-4 tygodniach od pierwszego podlania. Dzięki domowej hodowli owocniki mogą zostać zebrane nawet kilka razy - grzybnia będzie owocować do momentu, gdy w jej podłożu będą jeszcze obecne substancje odżywcze.
Pieczarki są gotowe do zbierania, gdy skórka na kapeluszach zacznie się łuszczyć. Wtedy należy wykręcać pojedyncze grzyby, aby niczego nie uszkodzić. Z jednej kostki można uzyskać łącznie nawet 10 kilogramów grzybów, dlatego warto sprawdzić alternatywę dla kupnych grzybów. Poniższy film pozwoli jeszcze bardziej utrwalić ci wiedzę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: onet.pl