Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-11-09T151548.012

canva/ claudiodivizia

Domowe sposoby na błyskawiczne czyszczenie czajnika

17 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Czajnik jest jednym z najbardziej eksploatowanych sprzętów użytku codziennego. Włączamy go nawet kilka razy dziennie, by zaparzyć sobie herbatę czy kawę. Często jednak na jego ściankach i dnie gromadzi się kamień, który potrafi zmącić wodę. Poznaj domowe sposoby na błyskawiczne czyszczenie czajnika.

Osad w czajniku pojawia się, gdy jesteśmy użytkownikami twardej wody. A taką właśnie wodę większość z nas ma w kranie. Woda ta zawiera dużo wapnia i magnezu, które wytrącają się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Możesz je zauważyć w przegotowanej wodzie, ale też po jakimś czasie w postaci osadu na ściankach czajnika.

Wytrącony osad z wapnia czy magnezu nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Potrafi jednak odebrać apetyczny wygląd zwłaszcza herbacie. Poza tym znajdujący się na dnie czajnika kamień utrudnia jego działanie i spowalnia podgrzewanie wody. Z czasem może nawet doprowadzić do awarii urządzenia. Dlatego warto raz w miesiącu wyczyścić czajnik z osadu.

Domowe sposoby na błyskawiczne czyszczenie czajnika

W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego czy supermarketach można kupić gotowe odkamieniacze. Są w zasadzie bezwonne i bardzo skuteczne, jednak zawierają chemię, której kontaktu z żywnością lepiej unikać. Dlatego mamy dla was kilka domowych sposobów na usunięcie kamienia z czajnika.

Jednym z najskuteczniejszych odkamieniaczy jest ocet. Wlej szklankę octu do czajnika, dodaj pół szklanki wody i całość zagotuj. Potem pozostaw płyn w czajniku na około godzinę. Po tym czasie czajnik powinien zostać odkamieniony. Trzeba go jednak dobrze umyć, wypłukać i zagotować w nim kilka razy wodę. To wszystko po to, by pozbyć się octowego zapachu.

Dobrym środkiem na kamienny osad jest kwas cytrynowy. Jedną torebkę tego środka wsyp do czajnika i napełnij go do połowy wodą. Całość zagotuj i odstaw na 3-4 godziny. Wylej płyn wraz z kamieniem i dokładnie wypłucz czajnik. Możesz też użyć soku z cytryny, jednak jest on mniej skuteczny i sporo droższy. Jeśli jednak zdecydujesz się na jego użycie, wlej szklankę soku z cytryny do czajnika i odstaw go na godzinę. Potem dokładnie wypłucz czajnik.

Do czyszczenia czajnika możesz też wykorzystać sodę oczyszczoną. Jest dość skuteczna, choć podobnie jak ocet, pozostawia w naczyniu nieprzyjemny zapach. Wsyp 2 łyżki sody do czajnika, dodaj trochę wody i odstaw całość na godzinę. Po tym czasie czajnik będzie czysty, musisz go tylko dokładnie umyć, wypłukać, a potem kilka razy gotować w nim wodę.

rozdrabnianie ogórków

Genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z cukrem pudrem

CZYTAJ DALEJ

Zaskakujące sposoby

Powyższe, domowe sposoby na czyszczenie czajnika są skuteczne, ale chyba nie bardzo zaskakujące. Octu czy sody oczyszczonej często używa się bowiem w kuchni do czyszczenia.

Ciekawym pomysłem na pozbycie się kamienia z czajnika jest użycie ziemniaczanych obierek. Trzeba nimi wypełnić czajnik i zalać je wodą. Po zagotowaniu odstaw czajnik na godzinę, całość wylej. Czajnik napełnij jeszcze 2-3 razy wodą, zagotuj ją i wylej.

Do odkamieniania możesz też użyć coli. Napój ten słynie jako odrdzewiacz, ale sprawdzi się i w tym przypadku. Colą napełnij czajnik do połowy, dodaj trochę wody i sody oczyszczonej, całość zagotuj. Po godzinie wylej płyn z czajnika i dokładnie wypłucz urządzenie.

Na naszej stronie znajdziesz też inne, kuchenne porady. Zobacz np. jak udrożnić solniczkę i pieprzniczkę, a także, jak szybko obrać czosnek.

obierki z ziemniaków

obierki z ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/ollo

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dom.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Czytaj więcej >
bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >
zmywarka

Porady

Jak poprawnie odkamienić zmywarkę? Garść porad

Czytaj więcej >
Jak prawidłowo ugotować makaron?

Porady

Jak prawidłowo ugotować makaron? Wielu smakoszy popełnia karygodny błąd

Czytaj więcej >