Smakosze.pl Przepisy Dostałam przepis na rosół z XIX wieku. Moja babcia robiła właśnie taki co niedzielę
canva/beats3

Dostałam przepis na rosół z XIX wieku. Moja babcia robiła właśnie taki co niedzielę

22 lipca 2023

Rosół z kury będzie idealny na niedzielny obiad. Przepis z 1871 roku, który przekazała mi moja babcia, do dziś zachwyca wiele osób. Wykonanie nie jest skomplikowane, a składniki można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Musicie spróbować.

Przepis na rosół z kury z 1871 roku

Niesamowicie esencjonalny i sycący — taki jest rosół przygotowany według receptury z XIX wieku . Do dziś pamiętam obiady w domu rodzinnym, kiedy to babcia gotowała tę pożywną zupę na świeżym drobiowym mięsie. Z jej smakiem niewiele może się równać.

Składniki:

  • 2 litry zimnej wody
  • 1 kg mięsa z kury
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 drobna pietruszka
  • pół średniego selera
  • 1 mały por
  • 1 niezbyt duża cebula
  • odrobina otartej gałki muszkatołowej lub 1 suszony grzybek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Odkąd pamiętam jadłam czereśnie w taki sposób. Obca kobieta wytknęła mi błąd

Jak zrobić dobry rosół z kury? Przepis z XIX wieku wam pomoże

Oczyszczonego kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Garnek przykrywamy i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Gotujemy około 60 minut, w trakcie zbierając szumy.

Włoszczyznę myjemy i obieramy, pora oraz natkę pietruszki dokładnie płuczemy. Mięso usuwamy z wywaru, płuczemy. Płyn przelewamy go do czystego garnka, uprzednio umieszczając tam też pokrojone na kawałki jarzyny oraz grzybek.

Dodajemy mięso oraz opaloną w płomieniu palnika cebulę. Gotujemy przez kolejne 60 minut. Na koniec rosół z kury doprawiamy gałka muszkatołową, solą oraz pieprzem. Siekamy natkę pietruszki pozbawioną gałązek i wsypujemy do zupy.

Jak podać rosół z kury?

Drobiową potrawę serwujemy delikatnym makaronem jajecznym tzw. krajanką . Warto pokusić się o jej samodzielne przygotowanie według sprawdzonej babcinej receptury — żaden sklepowy wyrób nie będzie tak smaczny.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować go w wersji bez mięsa — bez niego wcale nie będzie mdły. Być może skusi was także niezawodna receptura na rosół królewski — na rodzinne uroczystości będzie jak znalazł.

Rosół z kury syci i smakuje.png
canva/ShyMan

Źródło: przepisytradycyjne


Nie ma lepszego przepisu na cukinię. Wystarczy ją zetrzeć i dodać kilka składników
Kotlety schabowe wychodzą twarde? Musiałaś zapomnieć o najważniejszej zasadzie, jest kluczowa
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy