Dostałam przepis na rosół z XIX wieku. Moja babcia robiła właśnie taki co niedzielę
Rosół z kury będzie idealny na niedzielny obiad. Przepis z 1871 roku, który przekazała mi moja babcia, do dziś zachwyca wiele osób. Wykonanie nie jest skomplikowane, a składniki można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Musicie spróbować.
Przepis na rosół z kury z 1871 roku
Niesamowicie esencjonalny i sycący — taki jest rosół przygotowany według receptury z XIX wieku . Do dziś pamiętam obiady w domu rodzinnym, kiedy to babcia gotowała tę pożywną zupę na świeżym drobiowym mięsie. Z jej smakiem niewiele może się równać.
Składniki:
- 2 litry zimnej wody
- 1 kg mięsa z kury
- 2 nieduże marchewki
- 1 drobna pietruszka
- pół średniego selera
- 1 mały por
- 1 niezbyt duża cebula
- odrobina otartej gałki muszkatołowej lub 1 suszony grzybek
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić dobry rosół z kury? Przepis z XIX wieku wam pomoże
Oczyszczonego kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Garnek przykrywamy i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Gotujemy około 60 minut, w trakcie zbierając szumy.
Włoszczyznę myjemy i obieramy, pora oraz natkę pietruszki dokładnie płuczemy. Mięso usuwamy z wywaru, płuczemy. Płyn przelewamy go do czystego garnka, uprzednio umieszczając tam też pokrojone na kawałki jarzyny oraz grzybek.
Dodajemy mięso oraz opaloną w płomieniu palnika cebulę. Gotujemy przez kolejne 60 minut. Na koniec rosół z kury doprawiamy gałka muszkatołową, solą oraz pieprzem. Siekamy natkę pietruszki pozbawioną gałązek i wsypujemy do zupy.
Jak podać rosół z kury?
Drobiową potrawę serwujemy delikatnym makaronem jajecznym tzw. krajanką . Warto pokusić się o jej samodzielne przygotowanie według sprawdzonej babcinej receptury — żaden sklepowy wyrób nie będzie tak smaczny.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować go w wersji bez mięsa — bez niego wcale nie będzie mdły. Być może skusi was także niezawodna receptura na rosół królewski — na rodzinne uroczystości będzie jak znalazł.
Źródło: przepisytradycyjne