Duszona gęsia pierś z kurkami. Łatwe i efektowne danie znanego szefa kuchni
Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Warto coś wybrać.
Gęsi dostępne wszędzie
Od niedawna nie trzeba już szukać gęsi, nie trzeba też kupować jej w całości. Gęsie porcje – piersi, nogi, skrzydełka, dostępne są na tackach nawet w wielkich sieciach handlowych . Nie są drogie a gęsina to mięso zdrowe i smaczne, pozwalające na przygotowanie niebanalnego dania.
Gęś: polska klasyka
Polski oddział światowego ruchu Slow Food, dbającego o jakość jedzenia, od 14 lat namawia Polaków do jedzenia gęsi – naszego narodowego drobiu. Do akcji włączyli się najlepsi polscy kucharze proponując własne przepisy na gęsinę .
Duszona gęsia pierś z kurkami
Przepis przygotował Marcin Budynek z Tawerny Fisza Concept w Augustowie
Składniki:
- 1 pierś gęsia – około 400 g
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 400 g marchwi
- 100 g kurek
- 50 g szalotek
- 5 g czosnku
- tymianek
- szałwia
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś gęsi nacinamy od strony skóry, a następnie nacieramy przyprawami. Smażymy po 4 min z każdej strony na maśle klarowanym, zaczynając od strony skóry. Podlewamy połową wina i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Marchew gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła przez 25 minut. Wodę odlewamy a marchew miksujemy doprawiając solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Oczyszczone kurki smażymy na suchej patelni, następnie dodajemy sklarowane masło, szalotkę pociętą w kostkę i plasterki czosnku. Podlewamy winem i doprawiamy solą, pieprzem i szałwią.
Plastry gęsi układamy na purée marchwiowym i posypujemy duszonymi w winie kurkami.
Materiał promocyjny we współpracy z Slow Food Polska i gesina.pl