Smakosze.pl Przepisy Ekspresowy makaron z jajkiem i śmietaną. Prosty i niedrogi obiad
canva/piyato, Getty Images

Ekspresowy makaron z jajkiem i śmietaną. Prosty i niedrogi obiad

26 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Większość z nas zawsze ma dostępne pod ręką podstawowe produkty, takie jak jajka, śmietana czy makaron. To właśnie te składniki stanowią podstawę prostego, pysznego i ekspresowego dania z przepisu poniżej. Receptura pokazuje, że smaczne potrawy wcale nie muszą składać się jedynie z drogich produktów.

Makaron z jajkiem i śmietaną jest banalną w gotowaniu propozycją obiadową, z którą każdy bez żadnych problemów sobie poradzi. Wystarczy mieć podstawowe składniki w kuchni, a nie będzie potrzeby nawet iść do sklepu.

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest energicznie i szybkie mieszanie po wlaniu masy jajeczno-śmietanowej do makaronu. Nie można bowiem dopuścić do ścięcia się jajek, które stałyby się wtedy zwykłą jajecznicą.

Przepis na makaron z jajkami i śmietaną

Składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu

  • 4 jajka

  • 100 ml śmietany 18%

  • 3 łyżki masła

  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wlania wody do garnka i doprowadzenia jej do wrzenia. Dopraw ją solą, a następnie wrzuć makaron. Ugotuj go na półtwardo, gdyż dojdzie w kolejnej fazie po dodaniu sosu.

W czasie gotowania makaronu do miski wbij jajka, dopraw je dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i odrobiną soli. Wsyp do nich również umyty i siekany szczypiorek, wlej śmietanę i wymieszaj.

Odlej pół szklanki wody po gotowaniu makaronu, resztę odcedź. Włóż makaron z powrotem do garnka, zalej go jajkami ze śmietaną i wodą po gotowaniu. Energicznie wymieszaj, dodaj masło, jeszcze raz przemieszaj i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na domowy makaron siostry Anastazji.

Makaron z białym sosem

Źródło zdjęcia: canva/MaximFesenko, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy