Smakosze.pl Porady Folię aluminiową zwiń w kulkę i włóż do szafy. Efekty zdumiewają każdego
Fot. Canva/pixelshot; YouTube/ The Action Lab

Folię aluminiową zwiń w kulkę i włóż do szafy. Efekty zdumiewają każdego

21 września 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Z folii aluminiowej można korzystać na dziesiątki sposobów. Oczywiście najczęściej stosuję ją podczas gotowania lub pakowania żywności. Niedawno odkryłem trik, który z jej pomocą wiele mi ułatwia.

Wystarczy zawinąć w nią kilka produktów i taką kulkę z folii aluminiowej wrzucić do szafy. Efekt jest świetny.

Kulki foliowe w szafie

Wielu zmaga się z molami ubraniowymi i ja nie jestem, w tym odosobniony. Te małe robaczki potrafią zrobić duże zniszczenia w moich ubraniach. Przetestowałem już kilka sklepowych rozwiązań, jednak bez większego skutku. Dlatego zdecydowałem się wykorzystać patent z folią aluminiową.

Okazuje się, że ta mała niepozorna rzecz może uporać się z molami ubraniowymi błyskawicznie. Niżej zdradzam jak skonstruowałem domowy odstraszacz.

Mole
Fot. Canva
Polędwicę i boczek zawiń w ciasto francuskie. Gotowe danie zasługuje na medal

Jak przygotować domową kulkę na mole?

Na początek wkładam do miseczki suszoną lawendę, goździki, anyż, wanilię, cynamon, miętę oraz liście laurowe. Delikatnie je kruszę, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu. Następnie owijam ją folią aluminiową robiąc kilka dziurek. Dzięki nim z folii wydobywa się więcej zapachu.

Układam kulki w newralgicznych miejscach, takich jak półki czy zawieszam kulki na sznurku i zawieszam je obok wiszących koszul.

Uzupełniaj zawartość kulek

Naturalnie pachnące składniki stosunkowo szybko tracą swoją moc. Polecam więc uzupełnianie ich co około dwa tygodnie. Mole ubraniowe nie znoszą tych zapachów i chybko się ulotnią. Dodatkowo twoje ubrania pokryją się przyjemnym korzennym aromatem i z przyjemnością będziesz mógł je nosić.

Mole
Fot. Canva/Mole
W Biedronce chyba powariowali. Tylko dziś filet z kurczaka za darmo, a cukier za bezcen
Wlewam do placków ziemniaczanych, nie piją tłuszczu. Wystarczy 1 łyżka
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy