Freeganizm staje się coraz popularniejszy w Polsce. Czy jest bezpieczny dla zdrowia?
Freeganizm zyskuje na popularności. Drożejąca żywność i rosnąca świadomość w zakresie marnowania produktów spożywczych skłania coraz liczniejszą grupę osób do poszukiwania nadających się jeszcze do zjedzenia towarów w koszach na śmieci.
Na czym polega freeganizm?
Żywność znajdowana w kontenerach i wystawiana obok śmietników nie zawsze musi nadawać się do wyrzucenia. Sklepy spożywcze, zwłaszcza te większe, często pozbywają się towarów, których już sprzedać nie mogą, a które wciąż mogą być zdatne do spożycia.
Chodzi o wszystkie wyroby oznaczone datą ważności opatrzoną hasłem „należy spożyć do” i „należy spożyć przed". Po przekroczeniu terminu określonego na etykiecie sklep nie ma wyjścia — musi je zutylizować. Freeganie tylko czekają na taką sytuację i zabierają wspomniane produkty z koszy na śmieci.
Freeganizm bywa ryzykowny
O ile zjedzenie nieotwartego i dobrze zabezpieczonego dania ze słoika czy kartonu raczej nie będzie przykre w skutkach, sięgnięcie po produkty nietrwałe, takie jak np. nabiał, warzywa czy mięso wiążę się już z większym ryzykiem. Część sklepów wyrzuca bowiem wyroby w terminie, co do których nie zachowano odpowiednich warunków przechowywania.
Do kontenerów trafiają także owoce czy warzywa, które zostały uszkodzone czy przygniecione. One psuja się znacznie szybciej niż egzemplarze nienaruszone. Wielu freegan, wybiera też produkty niespleśniałe z wyrzuconych w opakowaniu zbiorczym. Ta praktyka jest równie niebezpieczna, co zjadanie trzymanego w cieple przez długi czas nabiału czy wędliny z paczki z widocznym bombażem.
Czy freeganizm jest legalny?
Bezpieczeństwo korzystania nie jest jedynym wątpliwą kwestią w przypadku tego sposobu odżywiania. Warto mieć świadomość, że jeżeli w celu pozyskania żywności zniszczymy zamki w altanie śmietnikowej, możemy ponieść odpowiedzialność za wyrządzone szkody.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania wykorzystujące resztki. Koniecznie sprawdźcie, jak obierki zamienić w pyszne chipsy . Być może skusi was także receptura na pasztet z warzyw po rosole .
Źródło: medonet, kobieta.onet, cosdlazdrowia