Gdy mam mało czasu rano, robię to proste śniadanie. Pyszny i pożywny posiłek stawiam na stole w 10 minut
Poranki potrafią być ciężkie dla każdego. Mała ilość czasu i pusty brzuch wcale nie pomagają porządnie zacząć dnia. Mnie przychodzą wtedy z pomocą pyszne i proste racuchy omletowe. W niecały kwadrans mam na talerzu wyśmienity posiłek.
Racuchy z dodatkiem jajek? To jest pyszne
Kanapki na śniadanie dawno przestały mi wystarczać. Szukałam czegoś innego, najlepiej na ciepło i ze słodką nutą. Racuchy omletowe tak mi zasmakowały, że chyba nigdy mi się nie znudzą. Dzięki różnym dostępnym dodatkom mogę je zawsze podać na nieco inny sposób.
Racuchy omletowe na śniadanie mogą przyjmować rozmaite oblicza. Są wyśmienite same, lub podane z cukrem pudrem. Będą też pasować do dżemów i konfitur we wszystkich smakach. Przekonaj się, jak doskonały jest ten prosty przepis.
Przepis na racuchy omletowe
Składniki:
- 3 duże jajka
- ¾ szklanki mleka
- ok. 8 łyżek mąki
- olej do smażenia
- szczypta soli
Jak zrobić niebanalne racuchy na śniadanie?
Zacznij od przygotowania jajek do śniadania . Oddziel z nich żółtka od jajek. Mleko wlej do miski i dodaj uzyskane żółtka jaj. Składniki wymieszaj rózgą kuchenną .
Do zawartości miski stopniowo dodawaj mąkę . Mieszaj, aż do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany . Białka wlej do osobnego naczynia i ubij je na sztywno ze szczyptą soli . Pianę ostrożnie wymieszaj z masą z mąki i żółtek.
Na patelnię wlej cienką warstwę oleju . Rozgrzej tłuszcz i łyżką wykładaj na niego porcje ciasta na racuchy. Smaż je na złocisty kolor z obu stron, zdejmij z patelni, a na koniec odsącz ręcznikiem papierowym . Podawaj z ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem. Takie wytrawne śniadanie zaskoczy niejednego smakosza . Z owoców, jajek i cukru robię prawdziwe kulinarne cudo .