Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka mojej mamy słynie w całej rodzinie. Dzięki 1 prostej czynności smakuje lepiej, niż w restauracji
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.11.2023 21:09

Surówka mojej mamy słynie w całej rodzinie. Dzięki 1 prostej czynności smakuje lepiej, niż w restauracji

surówka z marchewki
YT / Weronika Domogród

Wszyscy kochamy dobre surówki do obiadu. Są pyszne, zdrowe i najczęściej można je zrobić w kilka minut. Moja mama ma swój sprawdzony sposób na surówkę z marchewki. Od zawsze dodaje do niej pewien nieoczywisty składnik.

Ta surówka smakuje wybitnie za każdym razem

Najczęstszym dodatkiem do surówki z marchewki jest jabłko. W mojej rodzinie stawia się jednak na inny dodatek. Mam przed laty spróbowała połączyć marchewkę z cukinią i tak już zostało. Ten mariaż smakuje o każdej porze roku i pasuje do wszystkiego.

Przygotowanie surówki z marchewki i cukinii jest banalne. Nie można jednak zapomnieć o 1 ważniej czynności. Pozbądź się nadmiaru wody z warzyw, a surówka smakować będzie jak w najlepszym lokalu w mieści. Poniżej zdradzam, jak to dokładnie zrobić.

tarta cukinia do surówki.jpg
Canva / Mari Carmen Martinez
Od lat przyrządzam na święta ten aromatyczny bigos. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika cały

Przepis na najlepszą surówkę z marchewki

Składniki:

  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 średnia cukinia
  • 2-3 łyżki jogurtu
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę lepszą, niż w restauracji?

Cukinię na surówkę obierz ze skórki. Przekrój ją wzdłuż na 4 części. Usuń gniazda nasienne, zetrzyj resztę na grubych oczkach tarki i oprósz warzywo solą. Przełóż na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Marchewkę na surówkę umyj i obierz. Ją także zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przygotowane warzywo przełóż do dużej miski. Dodaj odciśnięta z wody cukinię i wymieszaj oba składniki.

W osobnej miseczce przygotuj sos do surówki. Jogurt wymieszaj z majonezem, musztardą i miodem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sos przelej do miski z warzywami. Wszystkie składniki surówki wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu doskonała surówka gotowa jest do podania. Nie zgadniesz, jakim warzywem zaskoczyła Wachowicz w swoich plackach. Surówka z kapusty kiszonej z tym dodatkiem smakuje tak, że palce lizać.

gotowa surówka.jpg
YT / Weronika Domogród