Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tę sałatkę mam jeszcze po babci. Od lat robi furorę, jarzynowa może się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.11.2023 17:22

Przepis na tę sałatkę mam jeszcze po babci. Od lat robi furorę, jarzynowa może się schować

sałatka
YouTube/@przysmaki.

Przepis na tę smaczną sałatkę dostałam od mojej babci wiele lat temu. Od tamtej pory już nie robię jarzynowej. Stawiam na sałatkę warstwową, kolorową i obłędnie pyszną. Smakuje i prezentuje się rewelacyjnie.

Zrób sałatkę z kilku warstw

Przez wiele lat robiłam w domu sałatkę jarzynową. Gościła ona na świątecznym stole, czy podczas imienin. Przyrządzałam ją nawet bez okazji. To sałatka bardzo lubiana i popularna w Polsce. Jednak odkąd babcia przekazała mi swój przepis, tylko z niego korzystam.

Wszystko dlatego, że efekt jest obłędnie pyszny. Do tego cieszy oko, bo sałatka składa się z różnych warstw. Robię ją z kurczaka, marynowanych pieczarek, kukurydzy i jeszcze kilku innych składników. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, więc warto przyrządzić ją w swoim domu. Na pewno będzie smakować każdemu. 

marynowane pieczarki.jpg
Canva / jabiru
Strzelczyk pokazał, jak robi aromatycznego kurczaka z ziemniakami. Aż trudno uwierzyć, że to danie jednogarnkowe

Jak zrobić sałatkę warstwową?

Składniki:

  • 200 g filetu z kurczaka
  • słoik marynowanych pieczarek
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 ziemniaki 
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 50 g sera żółtego
  • majonez koperek
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie sałatki zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Na dnie dużego naczynia o płaskim dnie układamy marynowane pieczarki na kapeluszach. Kładziemy na nie spore kawałki koperku i marchewkę. Teraz doprawiamy solą i pieprzem.

 Kładziemy warstwę majonezu i wcześniej pokrojonego w kostkę i usmażonego kurczaka. Następnie dajemy warstwę kukurydzy i ogórków kiszonych. Potem układamy ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Znów doprawiamy solą i pieprzem.

Ta sałatka smakuje, ale też okazale wygląda

Ponownie rozprowadzamy warstwę majonezu i kładziemy pokrojone w kostkę jajka na twardo. Teraz dajemy starty ser żółty, doprawiamy, dokładamy majonez i ziemniaki. Znów solimy i kładziemy warstwę majonezu. Misę z warstwową sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Przed samym podaniem stawiamy ją do góry nogami na dużym talerzu i zdejmujemy naczynie.

Sałatka ma wiele warstw, jest kolorowa i prezentuje się naprawdę okazale. Najważniejsze jednak, że wyśmienicie smakuje. Jarzynowa może się schować. Polecam tę warstwową sałatkę na imprezy okolicznościowe i święta. Jest bardzo smaczna i efektowna. Pisaliśmy o pewnym pysznym dodatku do sałatki jarzynowej. Polecaliśmy przepis na sycącą i zdrową sałatkę. 

sałatka
YouTube/@przysmaki.

Źródło: YouTube/@przysmaki.