Smakosze.pl Przepisy Gofry lepsze i tańsze niż te nad Bałtykiem. Rodzina będzie błagać o dokładki
canva/nschatzi

Gofry lepsze i tańsze niż te nad Bałtykiem. Rodzina będzie błagać o dokładki

16 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na gofry lepsze i tańsze niż te nad Bałtykiem. Są lekkie, chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. A przy tym nie zawierają proszku do pieczenia. Podajcie je z bitą śmietaną i świeżymi owocami, a rodzina z pewnością będzie błagać was o dokładki.

Gofry kojarzą się z wakacjami i wyjazdem nad morze. Przy każdym niemal deptaku stoi bowiem budka, w której można nabyć ten smaczny deser. Jego ceny są dość wysokie, zwłaszcza jeśli przeliczycie sobie, ile kosztuje was jeden gofr przygotowany własnoręcznie.

I właśnie dlatego chcieliśmy was namówić na przygotowanie domowych gofrów. Nasz przepis z pewnością was zachwyci, bo gofry wychodzą lekkie, delikatne i to bez użycia proszku do pieczenia.

Jak zrobić domowe gofry?

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 5 dag masła

  • 1 łyżeczka cukru

  • szczypta soli

  • ok. 1,5 szklanki mleka

Przygotowanie puszystych gofrów

Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, stopione, letnie masło oraz cukier i sól. Wlej mleko i całość zmiksuj na gładkie ciasto.

Ciasto odstaw na ok. 15 minut, by nabrało odpowiedniej kleistości. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do ciasta tuż przed pieczeniem i delikatnie wymieszaj.

Gofrownicę rozgrzej, wylej na nią porcję ciasta. Gofry piecz, aż będą złociste. Wtedy wyjmij je z gofrownicy i przestudź na kratce.

Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną i świeżymi truskawkami, malinami, borówkami, polane sosem owocowym lub oprószone cukrem pudrem.

Wskazówki:

  • Po dodaniu do ciasta piany z białek całość wymieszaj delikatnie łyżką, tak by nie zniszczyć struktury piany.

  • Po wyjęciu z gofrownicy gofry ułóż na kratce i lekko przestudź. Zwłaszcza jeśli planujesz je podać z bitą śmietaną. Inaczej może się ona szybko upłynnić.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gofry bez gofrownicy , a także na gofry belgijskie .

gofr
canva/patikaipmuzika z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis autorski

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy